Prije tri dana u Sarajevu je u 75.godini života preminuo doajen bh. filmske industrije Jasmin Dodik, izgubivši bitku sa dugom i teškom bolešću.

- Svim kolegama iz svijeta filma koji nije tako primjetan ali je jednako važan a to je distribucija i prikazivanje filmova, ostaće u trajnoj uspomeni kao istinski zaljubljenik i entuzijasta sedme umjetnosti. Kolege će ga pamtiti po borbi da spasi filmsku traku, koja je na rubu zaborava pred modernom tehnikom i digitalizacijom. Činio je to putujući od grada do grada prikazujući filmove po domovima kulture na prostoru cijele države te na taj način uveseljavao ljude i širio kulturu gledanja filmova u kino dvoranama - istakli su iz Fondacije za kinematografiju.

Dodik je svoj radni vijek proveo kao uposlenik Radio televizije Bosne i Hercegovine a kao stariji čovjek i slabijeg materijalnog stanja, na sebe preuzeo očuvanje filmske trake, idući i prikazujući filmove u malim kinima širom BiH.

Kroz bivšu Jugoslaviju Dodik je sakupljao i presnimavao stare filmove, a tokom rata u BiH odlazio je u Zagreb te donosio filmove kako bi ih prikazivao u opkoljenom Sarajevu. Smatrali su ga ludim, pošto ljudi nisu imali hrane, a on je kroz ratni tunel švercovao filmove. Publika je, kako je često isticao, bila željna kina. Trake sa filmovima svakako su nepraktične, teške za nositi i koštaju mnogo, ali to nije smetalo Dodiku da priušti to malo zadovoljstvo ljubiteljima sedme umjetnosti.

Jasmin Dodik ovjekovječen je i u dokumentarnom filmu mladog bh. autora Benjamina Dizdarevića "Rez" koji je premijerno prikladno prikazan u okviru programa BH film Sarajevo Film Festivala 2016. godine, a koji upravo govori o njegovom životnom putu liku i djelu.

Među svojim prijateljima i kolegama bit će upamćen kao miran, staložen i povučen čovjek koji je imao lijepu riječ za svakoga i kao takav odlazi u legendu bh. filma. Fondacija za kinematografiju Sarajevo je početkom godine pokrenula inicijativu za dodjelu priznanja filmskim radnicima zaslužnim za razvoje bh. kinematografije od njenog nastanka pa do danas, a koja je u finalnoj fazi realizacije, a Jasmin Dodik će ovo priznanje nažalost primiti posthumno.

- Upravni odbor i svi uposleni Fondacije za kinematografiju Sarajevo šalju izraze svoje najiskrenije sućuti porodici i prijateljima preminulog Dodika. Izrazima iskrene sućuti pridružuju se i svi Dodikovi prijatelji i suradnici Udruženja Filmske Industrije čiji je najstariji član bio od njenog osnivanja pa do danas - istakli su.