navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Poštedite vašu jetru

Ne volite lijekove? Evo kako da se riješite bola na prirodan način

Lijekovi su nešto za čim najveći dio populacije poseže odmah pri pojavi bolova. No, možda niste znali da se bolova možete riješiti i na prirodan način, te poštediti vašu jetru od previše rada.

Objavljeno: 20.01.2022. u 22:57
get url
text

Nažalost, živimo u vremenu kad smo zatrpani informacijama o bolestima i više nego što bismo željeli, a nuspojave upotrebe lijekova su toliko često spominjana riječ da smo na nju gotovo oguglali.

Ako spadate u malu grupu ljudi kojima sam spomen lijekova protiv bolova stvara nelagodu, možda se možete pokušati riješiti bola prirodnim putem. Pacijenti koji redovno ili često uzimaju lijekove protiv bolova poput ibuprofena ili paracetamola mogu ozbiljno naštetiti jetri.

Naravno, ako imate bilo kakvu upalu i trpite jake bolove, posegnut ćete za lijekom za kratkoročno razrješenje. No, imajte na umu da postoje neke prirodne opcije koje bi vam mogle pomoći u borbi protiv bolova.

Moćna kurkuma u visokim dozama može biti gotovo jednako učinkovita kao ibuprofen protiv bolova ili za smanjenje otoka. Postoje naučni dokazi da redovno uzimanje ekstrakta kurkume (1000 mg na dan) tokom 8-12 sedmica može smanjiti simptome artritisa i donijeti jednako olakšanje kao ibuprofen.

Istraživanja su također pokazala da kurkumin ciljano djeluje na upaljene stanice i zaustavlja određene enzime koji su odgovorni za upalu.

Kombinacija vrućeg i hladnog također pomaže na bolnom mjestu. Kad na bolno mjesto stavite nešto vruće, to će povećati protok krvi, pa time i dovod kisika na bolno mjesto i tako pomoći ublažiti bol. Kad na to isto mjesto potom stavite nešto hladno, to će smanjiti protok krvi i time u stvari "isprati" to područje od raznih toksina i materija koje uzrokuju upalu, što također ima analgetsko djelovanje.

Dakle, ako kombinujete vruće i hladno na bolnom mjestu, možete zamisliti da tako vrućinom na bolno mjesto dovodite dobre materije, a hladnom odvodite one loše. Tako u tijelu stvarate dobru okolinu za izlječenje.

Kretanje je jako važno za otklanjanje bola i upala. Samo 20 minuta aktivnosti dnevno dovoljno je za ublažavanje upale. U jednom istraživanju učesnici su hodali na traci 20 minuta, a prije i poslije im je vađena krv. Nakon samo 20 minuta, broj stimuliranih stanica koje proizvode TNF – faktor tumorske nekroze, koji izaziva upale, smanjio se. Ukratko i daleko jasnije – smanjuje se potencijal za upalu.