navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Večeras aukcija

Nije znala za ogromno blago: Starica u kuhinji držala sliku vrijednu milione eura

Gospođa je bila šokirana viješću da će postati milionerka, za sliku slavnog talijanskog slikara Cimabue iz 13. stoljeća potencijalni vlasnici će morati izdvojiti između četiri i šest miliona eura

Objavljeno: 27.10.2019. u 16:39
get url
text

U Parizu se večeras održava aukcijska prodaja slike slavnog talijanskog slikara Cimabue iz 13. stoljeća, a potencijalni novi vlasnici će za to djelo morati izdvojiti između četiri i šest miliona eura. 

Riječ je o slici koja je nedavno slučajno otkrivena u kuhinji stana jedne starije gospođe u sjevernom francuskom gradu Compiegne.

Ekspertica Galerije Turquin u Parizu Stephane Pinta kazala je da je sliku prvi vidio jedan kolekcionar koji je zamolio gospođu da je zajedno odnesu ekspertima na procjenu.

Gospođa je bila šokirana viješću da će postati milionerka ako proda sliku koju je godinama čuvala kao običnu ikonu na zidu koji razdvaja kuhinju i trpezariju. Pronalazak vrijedne slike obradovao je i svjetsku umjetničku scenu.

Riječ je o slici "Christ Mocked" dimenzija 24x20 centimetara i smatra se da je jedna od tri Cimbaueova djela iz 1280. godine. Preostale dvije slike iz te kolekcije izložene su u galerijama u New Yorku i Londonu.

Aukcija se održava danas u blizini Chantillyja na sjeveru Pariza.