navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Robert Koch

Njemački epidemiološki institut: Vakcinisane osobe ne prenose zarazu

Njemački epidemiološki institut Robert Koch objavio je kako kod vakcinisanih protiv koronavirusa nema nekog rizika od prijenosa zaraze nakon čega je njemački ministar zdravstva u nedjelju najavio ublažene mjere za vakcinisane.

Objavljeno: 05.04.2021. u 07:48
get url
text

- Ko je u potpunosti vakcinisan, njega se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svježim negativnim testom na koronavirus - rekao je ministar zdravstva Jens Spahn u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Spahn se pritom poziva na izvještaj državnog epidemiološkog instituta Robert Koch iz kojeg proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane mogućnost prenošenja koronavirusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno.

- Prema najnovijim spoznajama, rizik prijenosa koronavirusa kod osoba koje su vakcinisane, najkasnije 15. dana nakon primanja i druge doze vakcine, manja je nego kod osoba s negativnim testom na koronavirus - proizlazi iz izvještaj instituta Robert Koch.

Prema mišljenju istog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu vakcine trebale bi biti oslobođene obaveznih testova i karantina.

Ministar zdravlja je rekao kako je izvještaj Robert Koch instituta poslano saveznim pokrajinama u subotu te kako bi se što prije trebalo vakcinisane osloboditi obaveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisani bi tako mogli imati pristup uslugama poput frizera ili ulaska u trgovine ili muzeje gdje se zahtijeva aktuelni negativni test.

- Mi bismo u sljedećim sedmicama u razgovoru s pokrajinskim vlastima trebali nove mjere provesti u djelo - rekao je Spahn.

Prema izvještaju Instituta Robert Koch sedmodnevna incidenca na nivou zemlje je u laganom padu, ali je još sa 127 iznad granice od 100 ispod koje su, prema dogovoru saveznih i pokrajinskih vlasti, moguća popuštanja mjera zatvaranja, prenosi N1.