navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prizori za pamćenje

Novi Sad se oprostio od Balaševića: Noć kad je Đole preplivao Dunav

Hiljade ljudi okupile su se večeras na dunavskom keju u Novom Sadu na neformalnom skupu "Noć kad je Đole preplivao Dunav", u čast preminulog kantautora Đorđa Balaševića.

Objavljeno: 22.02.2021. u 20:27
get url
text

Lampioni su prekrili nebo i napravljen je prizor za pamćenje, piše Blic. Na tvrđavi i mostu su se ugasila svjetla, a građani Novog Sada odali su počast svom Panonskom mornaru.

Govornika večeras nije bilo, a veliki broj okupljenih pustio je plakao zbog odlaska čuvenog kantautora, dok su na čamcima na Dunavu upaljene baklje. Program je počeo pjesmom "Regruterska", a zatim su se redali Balaševićevi hitovi. Organizatori su preko tvrđave Petrovaradin prikazali veliku sliku Đorđa Balaševića.

Kej je pun, a saobraćaj u obližnjim ulicama je zatvoren. Svuda se mogu vidjeti bijele ruže. Oproštaj od Balaševića je simboličan, uz ruzmarin, Đoletove pjesme i hor opere Srpskog narodnog pozorišta.

- Dođite da ga zajedno ispratimo, dostojanstveno, kako dolikuje. Da mu još jednom kažemo - Hvala ti, maestro, za sve. Pamtit će te tvoj Novi Sad - poručili su organizatori.

Balašević je umro u petak u Kliničkom centru Vojvodine, u 68. godini, usljed komplikacija izazvanih infekcijom koronavirusom. Sahranjen je u nedjelju u krugu porodice i prijatelja, u porodičnoj grobnici u Novom Sadu. Građani širom regije odali su mu počast.