navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Turska

Očistite tijelo i dušu: Šta nudi jedan od najstarijih wellness centara na svijetu?

Turska je savršena destinacija za uživanje u wellness-u, zbog svoje duge historije posvećene zdravlju i podmlađivanju. Sa drevnim centrima iscjeljivanja kao što su Hierapolis i Pergam, wellness kultura u Turskoj seže hiljadama godina unazad, sve do danas, kada je turski pionir wellnessa Belgin Aksoy kreirao Svjetski dan wellnessa i pretvorio ga u globalno slavljen praznik.

Objavljeno: 16.06.2022. u 16:37
get url
text

- Kao turistička destinacija za wellness turizam, bez premca, termalni resursi Turske zauzimaju 1. mjesto u Evropi i 7. u svijetu. Svake godine stotine hiljada međunarodnih posjetilaca pohrle u Tursku da uživaju u termalnim izvorima skoro 300 dana u godini - saopćeno je iz Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske. 

Čuvena termalna destinacija poznata kao prijestolnica termalnog turizma u Turskoj, Afyonkarahisar u Egejskom regionu, u Gazligölu, Heybeliu, Ömeru, Hüdaiu i Geceku nudi vode sa visokim sadržajem minerala. Termalne vode ovih destinacija ističu se visokim nivoom ugljen-dioksida, natrijum bikarbonata, natrijum hlorida, bromida i fluorida i pomažu u liječenju kožnih oboljenja, kao i bolesti stomaka, bubrega i crijeva.

Bursa, historijski grad, koji se nalazi u blizini Istanbula, poznat je po svojim termalnim bogatstvima. Nekad prijestolnica Osmanskog carstva, sada na UNESCO-voj listi svjetske baštine, u Bursi možete uživati u termalnim vodama u Çelik Sarayu, Kükürtlü-u, Karamustafi, Kaynarcai i Eski Kaplıcai, čije vode dostižu 88 stepeni i imaju termomineralna svojstva. Termalni izvori Burse dostupni su ne samo u kupalištima već i u luksuznim spa hotelima i bolničkim objektima, a izvorske vode su bogate magnezijumom i pomažu u liječenju reumatskih oboljenja, neuralgije, stresnih tegoba, sportskih povreda...

Smješten u blizini Denizlia u jugozapadnoj Turskoj, Pamukkale nudi prekrasan prizor kalcitnih travertina stvorenih mineralnim vodama. Formirano na drevnom banjskom gradu Hierapolisu, ovo historijsko i prirodno čudo je dom tri termalne regijea: Sarayköyu, Gölemezliu i Karahayıtu, čije su vode bogate željezom i kalcijem.

Turski hamami - hidroterapija toplom parom

Fenomen koji postoji još od starog Rima, turski hamami su suštinski dio turske kulture. Mjesto društvenih okupljanja u osmansko doba, turski hamami današnjice posjećuju se radi hidroterapije toplom parom koja ima mnoge prednosti u rasponu od ublažavanja stresa, čišćenja kože, eliminacije toksina i poboljšanja cirkulacije krvi do čišćenja respiratornog trakta.

U ovom opuštajućem i iscjeljujućem ritualu možete uživati u historijskim hamamima Turske, na primjer u Istanbulu i Bursi, ili u modernim objektima koji kombinuju hamame sa spa tretmanima.

Pored vrhunskih tradicionalnih hamama, Turska je dom odličnih spa hotela. Spa objekti u Istanbulu, Antaliji, Bodrumu i Izmiru koriste inovativne i integrativne metode, nudeći širok spektar tretmana među autentičnim i prirodnim dobrima Turske. Spa objekti uz more nude tretmane morskom vodom koji pomažu u liječenju kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, gojaznosti i problema s kožom. Neki od značajnih spa sadržaja u Turskoj su masaže, ljekovito bilje, aromaterapija, fitnes, joga, meditacija, dodaci ishrani, lična njega i kontrola težine.

Očistite svoje tijelo i dušu u mirnim odmaralištima

Prirodno utočište tirkiznog mora, netaknutih plaža i prostranih šuma, Turske je savršeno odredište za izlete u prirodu i jogu. Postoje razne mogućnosti širom zemlje, od duhovnih i joga meditacijskih prostora do organskih farmi i centara za detoksikaciju. Morska ljetovališta u Bodrumu, Fethiyeu i Antaliji održavaju yoga vježbe u planinskim dolinama i šarmantnim selima gdje vas nutricionisti i stručnjaci za jogu čekaju da vam pomognu da očistite svoje tijelo i dušu.

Crnomorska regija Turske još je jedna od istaknutih mjesta za odmor u prirodi. Visoravni (na turskom yayla) izuzetno zelene destinacije nude brojne prirodne ljepote poput vodopada i planina gdje možete doživjeti spektakularno šumsko kupanje, odmor i osvježenje.