Tribeca Enterprises i YouTube danas su objavili program prvog Globalnog filmskog festivala "We Are One" (Svi zajedno) u sklopu kojeg će biti prikazano više od 100 filmova po izboru selektora 21 vodećeg filmskog festivala iz više od 35 zemalja, uključujući Sarajevo Film Festivala, uz prateći program razgovora, VR sadržaja i muzičkih nastupa.

Ovim desetodnevnim digitalnim događajem odaje se priznanje umjetnicima iz svih dijelova svijeta, a u centar pažnje stavljaju se filmovi koji mogu proizvesti promjene i produktivno povezati globalnu publiku.

Festival je okupio neke od najtalentovanijih svjetskih umjetnika, naratora i selektora u želji da tokom pandemije Covid-19 ljubiteljima filma pruži zabavu i utjehu, a organizacijama koje se bore protiv ovog globalnog zdravstvenog izazova podršku. Festival će se u potpunosti održati na YouTube kanalu YouTube.com/WeAreOne u periodu od 29. maja do 7. juna.

- Festivali su mjesta povezivanja, okupljanja i dijeljenja. Sada, više nego ikad, to su ključne stvari za obnovu društvenog kapitala, preispitivanje postojećih modela filmske produkcije i oblikovanja naše zajedničke budućnosti. Festivali su mjesta koja nam omogućavaju da zajedno odlučimo gdje želimo ići i da pokažemo da smo svi dio iste cjeline - jedno. Sretni smo što smo dio zajedničkog projekta Tribece, YouTubea i svjetskih filmskih festivala i što publici širom svijeta možemo predstaviti filmove regionalnih i svjetskih autora koji su nastali u Sarajevu. Nadamo se da ćete uživati i da ćemo se uskoro opet vidjeti na festivalima i u kino salama - izjavili su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović u ime Sarajevo Film Festivala.

Na ovom globalnom filmskom festivalu više od 35 zemalja predstavit će se sa ukupno 23 narativna i osam dokumentarnih dugometražnih filmova, 57 narativnih i 15 dokumentarnih kratkih filmova, 15 arhivskih i četiri ekskluzivno festivalska razgovora, te pet programskih sadržaja iz domena virtuelne realnosti.

Istaknuti festivalski sadržaji uključuju dokumentarni film o legendarnom američkom uličnom fotografu, Ricky Powell: individualista, za koji su - između ostalih - govorili Natasha Lyonneand i LL Cool J; online premijeru jedinstvenog satiričnog filma o profesionalnim "tjeračima majmuna" Eeb Allay Ooo! koji je osvojio glavnu nagradu Filmskog festivala u Mumbaiju; svjetsku premijeru dugometražnog dokumentarca Joana Chena, Željezni čekić, o legendarnoj kineskoj odbojkaškoj olimpijki Jenny Lang Ping - istinskoj krčiteljici novih staza koja je je uspjela uspostaviti veze sa ljudima širom svijeta. Gledaoci će moći pogledati više od pedeset narativnih i dokumentarnih kratkih filmova, uključujući svjetsku premijeru japanskog narativnog kratkog filma Konferencija u Yalti online, koju je ekskluzivno za festival snimio reditelj Koji Fukada; globalnu premijeru kratkog dokumentarnog filma Motorcycle Drive By, te kratke filmove Dreamworks Animation studija Bilby, Usidren i Ptičija karma. Epizodni program uključuje premijeru izraelskog, ženski vođenog, neo-noir psihološkog TV trilera Još uvijek Alice, te dokumentarac u dvije epizode, Ona bi mogla biti sljedeća, o očekivanjima pripadnica etničkih manjina, uključujući Stacy Abrams i Rashidu Tlaib, koje se odluče učestvovati na izborima za uticajne pozicije u vlasti.

Kompletan program festivala potražite na www.weareoneglobalfestival.com.