navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Od čokolade je bolja samo dvostruka čokolada: Kolač za prste polizati

Od čokolade je bolja samo dvostruka čokolada, zar ne? Kad imate čokoladu u biskvitu i čokoladu u kremi, imate jedno pravo čudo od čokolade. Kolač koji se brzo sprema i za kojeg vam je potrebno svega nekoliko namirnica, a oduševljava kako izgledom, tako i okusom, s pravom nosi taj naziv.

Objavljeno: 09.11.2021. u 07:38
get url
text

Kad pogledate popis sastojaka, sigurno ćete zaključiti kako sve ili skoro sve što vam je potrebno za ovaj kolač već imate u kuhinji, a ono što nemate možete kupiti u najbližoj prodavnici. Ne trebaju vam nikakvi posebni sastojci, samo malo vremena, volje i velika ljubav prema čokoladi.

SASTOJCI ZA ČUDO OD ČOKOLADE

Biskvit:

- 4 jaja
- 4 kašike glatkog brašna
- pola praška za pecivo
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g šećera
- 200 g maslaca

Krema:

- 500 ml slatkog vrhnja
- 200 g čokolade za kuhanje

PRIPREMA:

1. Narežite maslac i čokoladu, stavite ih u posudu pa otopite na pari.

2. Razdvojite bjelance i žumance. U dubljoj posudi izmiksajte žumance sa šećerom, dodajte im otopljeni maslac i čokoladu, izmiješajte pa prosijavanjem dodajte brašno izmiješano s praškom za pecivo.

3. U drugoj posudi napravite snijeg od bjelanaca pa pažljivo špatulom umiješajte snijeg u čokoladnu smjesu.

4. Pripremljenu smjesu izlijte u pleh po vlastitom odabiru kojeg ste obložili papirom za pečenje pa stavite da se peče u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stepeni, te pacite oko 20 minuta.

5. Napravite čokoladnu ganache kremu: čokoladu nasjeckajte na sitno, a slatko vrhnje zagrijte do tačke vrenja. Zagrijano slatko vrhnje prelijte preko čokolade i dobro izmiješajte.

6. Pečenu podlogu izbodite viljuškom i prelijte toplom ganache kremom (koja će biti dosta tekuća). Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa potom kolač dobro ohladite u frižideru i tek onda skinite obruč ako ste ga pekli kao tortu. Poslužite narezano na kocke ili kriške.