navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Krasi bašte

Osim što prelijepo miriše, znate li šta još sve možete napraviti od jorgovana

Jorgovan krasi mnoge bašte od aprila do početka juna, a i njegov miris je neodoljiv, no jeste li znali za šta ga još sve možete koristiti?

Objavljeno: 16.05.2022. u 22:35
get url
text

Jorgovan je u narodu najviše poznat zbog svog omamljujućeg mirisa. To je i glavni razlog zašto je jedan od najdražih sastojaka najljepših svjetskih parfema. Međutim, zaboravljena je jedna druga uloga ove biljke. Pored ljepote i mirisa, jorgovan se može koristiti i u medicinske svrhe. Dobar je za borbu protiv temperature, kao analgetik ublažava bolove, a ima i mogućnost obnavljanja jetre.

Mirišljavo ulje koje možete dodavati u vaše šampone, kreme ili mazati na tijelo ima i medicinsku upotrebu.

Ulje jorgovana važi za jedno od najboljih za liječenje reume. Oboljeli mogu masirati ulje svakodnevno, kružnim pokretima. Priprema se tako što se jedna tegla (veličina zavisi od količine ulja koju želite) do vrha, bez sabijanja napuni cvjetovima jorgovana. Nakon toga se prelije uljem (maslinovo, bademovo ili kukuruzno) i drži na suncu oko dvije sedmice sa povremenim miješanjem. Procijeđeno ulje koristite kada želite, nema nikakve štetne posljedice, već vam samo može pomoći. Ulje nikako nemojte odlagati u frižider, ali je potrebno da stoji na mračnijem i prohladnom mjestu.

Potpuno je zaboravljena nekadašnja uloga jorgovana i u domaćoj kuhinji.

Nekada su se spremali sokovi i dobro poznato slatko od jorgovana.

Cvijet jorgovana je sam po sebi jestiv i ukusan i možete ga koristiti za vaše kolače i torte.

Može se napraviti i med od jorgovana tako što ćete kao i za ulje pripremiti teglu punu cvjetova i preliti je vašim omiljenim medom. Nakon šest sedmica je spreman za jelo, a ne morate ga ni cijediti jer se cvjetovi jedu. 

Za sok vam trebaju dvije šolje vode, šolja šećera i dvije šolje cvjetova. Nakon što se na peći u vodi otopi šećer, stavite cvjetove jorgovana i ostavite na laganijoj vatri 15 minuta. Procijedite i sok je spreman za degustaciju.

U sok naravno možete dodati i drugo bilje, citruse i sve ostalo što volite.