navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zvuči dosadno, ali...

Ovo su razlozi zašto svakodnevno konzumiranje istog doručka može biti dobro za vas

Iako ponavljanje istih namirnica za doručak može zvučati dosadno, možda biste ipak trebali razmisliti o tome da svako jutro želudac napunite istom hranom.

Objavljeno: 23.04.2021. u 10:03
get url
text

Bright Side izdvojio je nekoliko dobrih stvari koje bi se mogle dogoditi ako odlučite svako jutro jesti isti doručak:

To će vam dati više slobodnog vremena

Koliko minuta (ili možda čak i sati) trošite na to da odlučite šta ćete jesti za doručak? Iako se to može činiti dijelom vaše svakodnevne rutine, odlučivanje o nečemu takvom zapravo vam može oduzeti puno više vremena nego što očekujete.

Ako svakodnevno jedete isti doručak, imat ćete spreman plan za početak dana. To će vam postati rutina poput odijevanja poslovne uniforme. Nećete gubiti vrijeme pitajući se ili odlučujući, a uz to ćete ga vjerovatno moći pripremiti večer prije.

Dopustit ćete mozgu da razmišlja o važnijim stvarima

Jeste li se ikada zapitali zašto je Steve Jobs uvijek nosio crnu dolčevitu ili zašto se Mark Zuckerberg obično drži sive palete boja? To je zato što ih takve stvari čine produktivnijim. Ako ne morate razmišljati šta ćete odjenuti ili šta ćete pojesti za doručak, vaš će se um usredotočiti na važnije stvari i popis stvari koje treba obaviti tokom dana.

Organizam ćete počastiti prvom dnevnom dozom hranjivih sastojaka

Naravno, to vrijedi ako svaki dan doručkujete zobene pahuljice, jednostavni omlet ili možda šoljicu svježeg voća. Tako dajete svom tijelu energiju. Ovi primjeri doručka prepunog hranjivih sastojaka izvrstan su način da počnete jutro i mogu vam pomoći u održavanju nivoa energije tokom dana.

Mogli biste izgubiti pokoji kilogram

Istraživanje je otkrilo da svakodnevno jedenje iste hrane zapravo može pomoći u gubitku kilograma. Kad svaki dan na tanjiru imate istu stvar, imate veću kontrolu nad onim što unosite u tijelo, pa izbjegavate skokove nivoa šećera i masti, što u konačnici može pomoći da smanjite unos kalorija, a na kraju i tjelesnu težinu.

Niži troškovi za hranu

Ako je vaš doručak zobena kaša, sve na šta trebate potrošiti novac su zob, mlijeko i zdrave namirnice kojima ćete zasladiti doručak. Svijest o tome što ćete doručkovati svaki dan u sedmici omogućava vam da napravite precizniji popis namirnica, što je prema stručnjacima ključno za održavanje kućnog budžeta.

Trenirate usvajanje rutine

Usvajanje dobrih navika ono je što je potrebno da biste postali uspješni. Nešto tako jednostavno, kao što je svakodnevno prakticiranje istog doručka, može učiniti čuda u pripremi tijela i mozga za prilagođavanje drugim dobrim navikama.

Tako i glumica Jennifer Garner svakodnevno pije smoothie za doručak, a tu je naviku počela prakticirati 2018. godine kada se pripremala za ulogu u filmu "Peppermint".