navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izbjegavajte ih

Pet sastojaka koje nikad ne biste smjeli staviti u domaće maske za lice

Iako svojoj koži želite udahnuti svježinu, nahraniti je i hidratizirati prirodnim namirnicama, ukoliko želite izbjeći iritacije, crvenilo, mrlje i opekline, budite pažljivi prilikom odabira maske koju želite pripremiti u svoja četiri zida.

Objavljeno: 20.05.2020. u 19:24
get url
text

Dermatologinja Mona Gohara upozorava kako pojedine namirnice koje većina nas ima u svom domu mogu produbiti postojeće kožne probleme ili čak izazati nove, izdvojivši nekoliko koje bismo trebali izbjegavati u širokom luku.

Limun i ostalo citrusno voće

Iako ćete na Pinterestu pronaći brojne recepte za njegu kože koji sadrže limun, koji je prirodni posvjetljivač kose, kože i zubi, stručnjaci upozoravaju kako je pametnije držati ih podalje od kose.

- Limunska kiselina može izazvati blage opekotine na koži, ostavljajući je crvenom, anemičnom i beživotnom - rekla je Gohara.

Limun može izazvati i fitofotodermatitis - upalnu kožnu reakciju.

- Ukoliko je prilikom korištenja maske s limunom koža izložena suncu, kiselina može izazvati pojavu plikova i hiperpigmentaciju - upozorava dermatologinja Rita Linkner.

Većina drugog voća ne bi trebala izazvati reakcije na koži, osim ukoliko je riječ o voću na koje ste alergični, ali imajte na umu da pojedino voće poput bobičastog voća može obojiti vašu kožu, što sigurno nikako ne želite.

Pasta za zube ili soda bikarbona

Sigurno ste već čuli za trik s pastom za zube koja slovi za čarobni lijek protiv prištića, ali zahvaljujući antimikrobnom triklozanu. koji sadrži dermatolozi bi radije da je koristite samo u svrhe pranja zubi. Isto vrijedi i za sodu bikarbonu - još jedan uobičajeni sastojak "uradi sam" preparata protiv akni.

Dermatologinja Mona Gohara tvrdi kako oba sastojka mogu iziritirati kožu i dovesti do upala.

Sirovo jaje

Jaja možda pronalazimo u nekim kozmetičkim preparatima, ali direkna aplikacija sirovih jaja na kožu ukoliko niste oprezni može izazvati gadne nuspojave.

-Iako su studije pokazale da se ovakve strvari događaju vrlo rijetko, i dalje postoji opasnost da preko sirovog jaja dobijete salmonelu - rekla je Gohara.

Sirće

Mnogi u svoja četiri zida miksaju tonike na bazi sirćeta koji uravnotežuje pH vrijednost kože, ali to definitivno nije preparat odobren od dermatologa. Osim samog mirisa koji je grozan i poprilično dugotrajan, sirće može imati štetne učinke na kožu - počevši od iritacije i jakog crvenila pa do površinskih opekotina i depigmentacije kao posljedice početne iritacije.

Začini

Pojedini začini poput naprimjer kurkume mogu obojiti kožu, zbog čega ih treba izbjegavati u širokom luku. Ovaj začin iz porodice đumbirovki može ostaviti žute mrlje na koži, pa je sasvim logično da stručnjaci smatraju da ga je bolje izbjeći, unatoč tome što ima protuupalna svojstva i što ga u pojedinim dijelovima svijeta tradicionalno koriste za njegu kože.

Oprezni trebate biti i sa cimetom za koje mnogi smatraju da ga je bolje izbjegavati. Općenito, sa začinima se treba postupati oprezno.

- Određeni začini kod nekih mogu izazvati iritacije, stoga bi bilo dobro prvo ih testirati na jednoj tački na tijelu. Namirnice za koje niste sigurni kako će na njih reagirati vaša koža, radije izbjegnite i nemojte na njih gledati kao na preparate koji ih sadrže. Ako i radite masku za lice s nekim od sumnjivih sastojaka, nemojte je nikad ostaviti na koži predugo. Također, maske koje ste smiksali u svojoj kuhinji nemojte nikad čuvati za neki drugi dan, jer bez konzervansa ili stabilizatora koji se nalaze u proizvodima kupljenima u trgovini, najbolje ih je koristiti odmah - savjetuje dermatologinja Ava Shamban.