Krompir je slastan klasični prilog koji podjednako dobro ide uz šniclu, kotlet, jaje na oko, pečenu ribu ili uz običnu miješanu salatu.

Ali, ne ispadne svaki put dobro kada ga pripremate.

Ako i vi imate taj problem, evo nekoliko savjeta i trikova uz koje će krompir uvijek biti hrskav i neodoljiv.

- Uvijek biraj čvršće sorte koje se pri kuhanju ne raskuhavaju. Pečeni krompir najbolje će uspjeti ako ga pripremate od hladnog krompira koji ste prethodni dan skuhali u kori jer se takav neće raspasti pri prženju.

- Na kraju, nije nimalo važno ni u kojoj tavi pržite krompir. Svejedno je li to teflonska ili od lijevanog željeza, no najvažnije je da bude dovoljno velika i teška jer je to presudno za provođenje topline.

- Krompir pržite na ulju, maslu ili kombinaciji maslaca i ulja. Sam maslac u protivnom bi zagorio. Krompir skuhajte prethodni dan, pa ga ogulite i narežite na kriške debljine oko pet milimetara.

- Kriške krompira stavite u tavu, ali nemojte ih naguravati jer inače neće biti hrskave.

- Kada kriške krompira porumene s donje strane, okrenite ih i pržite dok ne poprime zlaćanu boju.

Izvor: Faktor