Bosanskohercegovački folk pjevač Fadil Fazlija postao je planetarno popularan zahvaljujući pjesmi "Helikopter" koja je osvojila korisnike TikToka.

Pjevač je od '90ih nastanjen u Linzu u Gornjoj Austriji, a nedavno je proglašen zvaničnim ambasadorom kulture ove regije. Fazlija je dio turističkog promotivnog spota, čiji cilj je bio predstaviti svu multikulturalnost Gornje Austrije uz "Helikopter" za muzičku pozadinu uz poruku: "Svi smo mi kultura".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EMDC Network (@emdc_network)

- Zašto je Fazlija naš novi međunarodni kulturni ambasador? Zadatak koji smo sebi postavili u superkulturnoj 2024. godini je da upoznamo ljude, posebno mlade, tamo gdje oni zaista jesu. A to je i online. Oni su budućnost, i zaslužuju našu punu pažnju. Iz tog razloga ne može biti boljeg lika za Gornju Austriju od Fazlije - navodi magazin Gornje Austrije.

Fazlija je izrazio radost što može predstavljati svoj "drugi dom". 

- Vjerujem da svako ima malo sreće u životu, a onda je na njemu da iskoristi ovu priliku i nešto od toga napravi. Šta se tačno dogodilo? Niko ne zna sa sigurnošću. Amerikanac koji je htio otpjevati pjesmu na bosanskom pokrenuo je talas na kojem je odjednom surfao cijeli svijet - kazao je Fazlija. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oberösterreich (@upperaustria)

Izvor: Faktor