Poznati glumac i komičar Russell Brand optužen je za silovanje, seksualne napade i emocionalno zlostavljanje tokom sedam godina na vrhuncu svoje slave.

Optužbe su iznesene u zajedničkoj istrazi Sunday Timesa, Timesa i Dispatches Channel 4.

Četiri žene navode seksualne napade između 2006. i 2013. godine.

Brand je negirao optužbe i rekao da su njegove veze bile "uvijek sporazumne".

Tokom godina obuhvaćenih optužbama, Brand je u različito vrijeme imao različite poslove visokog profila, uključujući na BBC Radio 2 i Channel 4, te kao glumac u holivudskim filmovima.

Druge tvrdnje iznesene u okviru istrage odnose se na Brandovo navodno kontrolno, uvredljivo i predatorsko ponašanje. Istraga je objavljena u Sunday Timesu, dok je dokumentarac Dispatches, Russell Brand - In Plain Sight, emitovan na Channel 4 u subotu.

U roku od nekoliko sati nakon što su optužbe objavljene, Brand je izveo zakazanu komediju u pozorištu Troubadour Wembley Park Theatru sa u sjeverozapadnom Londonu, kao dio svoje turneje Bipolarisation.

Tokom seta, koji je trajao oko sat vremena, Brand je aludirao na optužbe, ali ih se nije direktno dotaknuo. Rekao je publici da ima stvari o kojima je želio razgovarati, ali nije mogao.

Jedna žena tvrdi da ju je Brand silovao uza zid u svojoj kući u Los Anđelesu. Istog dana liječena je u kriznom centru za silovanje. Times kaže da je vidio medicinske dokumente koji to potvrđuju.

Druga žena navodi da ju je Brand napao kada je bio u ranim 30-im, a ona sa 16 godina i još u školi. Ona tvrdi da ju je on nazivao "djetetom" tokom emocionalno nasilne i kontrolisane veze.

Treća žena tvrdi da ju je Brand seksualno napao dok je radila s njim u Los Angelesu, te da je zaprijetio da će poduzeti pravni postupak ako nekom drugom kaže za svoje navode.

Četvrta žena je navela da ju je Brand seksualno, fizički i emocionalno zlostavljao.

Brand je u petak objavio video u kojem je negirao "ozbiljne krivične optužbe" za koje je rekao da će biti iznesene protiv njega.

U videu, objavljenom na YouTube-u i X-u, ranije poznatom kao Twitter, Brand je rekao da apsolutno pobija zapanjujuće i vrlo ozbiljne optužbe.

- One se odnose na vrijeme kada sam radio u mejnstrimu, kada sam stalno bio u novinama, kada sam bio u filmovima, i kako sam opširno pisao u svojim knjigama, bio sam veoma, veoma promiskuitetan. Sada, tokom tog vremena promiskuiteta, veze koje sam imao bile su apsolutno, uvijek sporazumne - naveo je.

Brand je rekao da vjeruje da je bio predmet "koordiniranog napada" i da će ispitati stvar jer je "vrlo, vrlo ozbiljna".

Ne spominjući ime komičara, Metropolitan policija je rekla da je "svjesna medijskog izvještavanja o nizu navoda o seksualnom napadu", ali da nije primila nikakve izvještaje:

- Ako neko vjeruje da je bio žrtva seksualnog napada, bez obzira na to koliko se davno to dogodilo, ohrabrujemo ga da kontaktira policiju.

Sunday Times navodi da su sve žene bile spremne da govore tek nakon što su im prišli novinari. Većina žena, za koje Times navodi da se ne poznaju, odlučile su ostati anonimne.

Sunday Times je rekao da je Brandu dao osam dana da odgovori na detaljne optužbe, a kada je dobio dodatnu priliku da odgovori, Brand je objavio svoj video odgovor na svom YouTube kanalu.

Brand je vodio niz radio i TV programa za mreže uključujući Channel 4, MTV, Radio X i BBC.

Karijeru je započeo kao stand-up komičar početkom 2000-ih, ali je svoj veliki proboj dobio nekoliko godina kasnije kao voditelj Big Brother's Big Mouth na E4.

Nakon što je njegova popularnost porasla, Brand je dobio ulogu u holivudskim filmovima kao što su Forgetting Sarah Marshall, Get Him To The Greek i Arthur.

U ljeto 2009. Brand je upoznao Katy Perry, jednu od najuspješnijih svjetskih pop zvijezda, kada je glumila sporednu ulogu u njegovom filmu Get Him to the Greek.

Par se zaručio i vjenčali su se sljedeće godine na hinduističkoj ceremoniji u Indiji, ali su se razveli dvije godine kasnije.

Izvor: BBC