Rasteretite organizam
Prehrana tokom ljeta: Šta jesti, a šta izbjegavati

Godišnja doba itekako utječu na osjetljivu ravnotežu unutar našeg organizma. Taj utjecaj možemo ublažiti promjenom životnih navika i prehrane.
Ljeti se sunce punom snagom obrušava na zemlju, isparava nakupljenu vlagu i stvara obilje vrućine i suhoće.
Iz tog razloga tokom tih mjeseci najbolje je jesti laganu hranu.
Stručnjaci savjetuju da birate vlažnu, hladnu i tekuću hranu poput mliječnih napitaka, riže, povrća, voća i tofua.
Sok od aloe vere odličan je biljni tonik za ljeto koji pomaže jetri i hladi organizam.
Ono što treba izbjegavati su začinjena, ljuta, vruća, paprena, kisela, masna i jako slana hrana.
Makrobiotika također govori kako u ovo godišnje doba trebamo jesti laganiju hranu.
Preporučuje se jesti sezonsko voće i povrće koje raste u našim krajevima i piti vodu te ohlađene povrtne supe.
Među namirnicama kojima treba dati prednost su:
- Slatko voće - jabuke, kajsije, smokve, trešnje, grožđe, lubenice, dinje, šljive.
- Slatko i gorko povrće - tikvice, šparoge, paprike, svježi kukuruz, krastavci, karfiol.
- Klice.
- Žitarice - ječam, bijela i basmati riža, proizvodi od integralne pšenice.
- Grahorice (leća, slanutak) - trebate ih povremeno jesti ljeti zbog njihove vlažne prirode.
- Proizvodi od soje - tofu, sojino mlijeko.
- Sjemenke tikve, suncokreta.
- Domaći mliječni proizvodi - svježi mladi sir, kravlje mlijeko, kozije mlijeko.
- Začini - svježi bosiljak, korijander, kumin, kopar, komorač, nana, šafran, kurkuma.
- Ulja (umjereno) - maslinovo, suncokretovo.
- Napici - voda, svježi voćni sokovi od slatkog voća, sokovi od povrća (slatkog i gorkog).
- Ohlađeni mliječni napici i procijeđena supa od povrća.
- Biljni ohlađeni čajevi - od kamilice, komorača, hibiskusa, koprive, nane.
Kako može izgledati jedan vaš dnevni jelovnik tokom ljeta:
Doručak: žitne pahuljice sa sojinim ili domaćim kravljim mlijekom.
Užina: voćna salata.
Ručak: pečeni pileći file ili riba, prilog kuhani krompir, riža, špinat, miješana salata od povrća.
Užina: Biljni čaj.
Večera: kuhani slanutak, kuhana riža i dinstano povrće.
Desert: puding od vanilije ili pšenični griz kuhan s voćem (ohlađen).
Piće: prirodni voćni sok razrijeđen jednakom količinom vode.