navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U 54. godini

Preminuo Irrfan Khan, glumačka zvijezda Bollywooda i Hollywooda

Jedan od najpopularnijih indijskih glumaca, zvijezda i Bollywooda i Holluwooda Irrfan Khan preminuo je danas u 54. godini.

Objavljeno: 29.04.2020. u 13:14
get url
text

Njegov publicist potvrdio je vijest o smrti i dodao da je Khan bio veliki borac koji je do posljednjeg daha bio inspiracija svim ljudima oko sebe.

Nakon dugotrajne borbe protiv neuroendokrinih karcinoma, Khan je nedavno hospitaliziran u Mumbaiju zbog infekcije debelog crijeva. Protekle dvije godine uglavnom je bio na liječenju u Londonu. Irrfan Khan je 2011. godine dobio nagradu Padma Shri koja se smatra jednim od najvećih odlikovanja u Indiji.

Svega tri dana prije smrti Khan je izgubio majku Saeedu Begum koja je umrla u 96. godini. Zbog zabrane kretanja u jeku pandemije COVID-19 nije mogao prisustvovati majčinoj sahrani.

Khan je rođen u Rajasthanu na zapadu Indije u muslimanskoj porodici iz radničke klase. Njegov glumački talent prepoznala je Nacionalna dramska akademija u Delhiju čiji je bio i stipendist.

Posljednji put se pojavio u filmu “Angrezi Mediumu“, objavljenom početkom marta ove godine. Među brojnim bolivudskim hitovima u kojima je glumio su i  “Lunchbox“, “Hindi Medium“ i “Paan Singh Tomar“. Njegovi međunarodni projekti poput “Life of Pi“, “Slumdog Millionaire“ i “A Mighty Heart“ donijeli su mu svjetsku slavu.

Indijska kinematografija ostala je bez istaknutog člana, a glumac Amitabh Bachchan je za Khana, partnera iz filma “Piku“, kazao da je bio nevjerovatan talent, ljubazan kolega i značajan član svjetske filmske industrije.

- Vijest o njegovoj smrti je najtužnija koju sam primio. Prerano nas je napustio i ostavio veliku prazninu - kazao je iskusni glumac Bachchan.

Producent Mahesh Bhatt i glumačke zvijezde Nimrat Kaur i Konkana Sensharma također su kazali da su shrvani viješću o Khanovoj smrti i poručili da svijet neće biti isti bez njega.