navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Francuska

Preminuo istaknuti režiser Bertrand Tavernier: "Bio je vođa generacije"

Bertrand Tavernier, istaknuti francuski režiser poznat po filmovima kao što su "Veliko čišćenje" i "L.627", preminuo je, potvrdili su danas francuski Institut Lumiere, kojem je on bio predsjednik, i umjetnički direktor Cannesa Thierry Fremaux. 

Objavljeno: 25.03.2021. u 18:54
get url
text
Bertrand Tavernier

Tavernier je imao 79. godina. Već neko vrijeme borio se sa infekcijom gušterače, ali je njegova smrt bila iznenadna.

Tavernier je radio i na adaptaciji knjige Russela Banksa, a napisao je i nastavak svoje knjige "50 godina američke kinematografije".

Roger Ebert nazvao je Taverniera "jednim od najdarovitijih i najvještijih francuskih režisera, vođom generacije nakon Novog vala", piše Variety.

- Ako postoji zajednički element u njegovom radu, to je njegova simpatija prema bližnjima, entuzijazam za njihove trijumfe i dijeljenje njihovih razočaranja. Vidjeti rad nekih režisera znači osjećati im se bliže. Vidjeti Tavernierovo djelo znači osjećati se bliže životu - kazao je Ebert.

Ostali njegovi filmovi koji su privukli pažnju izvan Francuske su, između ostalog, "Sve počinje danas" i "Princeza od Montpensiera".

Osvojio je brojne nagrade, među kojima 1974. nagrada Louis-Delluc za "Urara iz Saint-Paula", nominiran je za Oscara 1983. za "Veliko čišćenje", u Cannesu 1984. je nagrađen za režiju filma "Nedjelja na selu", BAFTA -u je dobio 1990. za najbolji strani film za "Život i ništa drugo", Zlatnog medvjeda 1995. uz Berlinu za "Mamac", Zlatnog lava u Veneciji za životno djelo 2015. godine.

Tavernier je rođen u Lyonu. Bio je oženjen scenaristicom Claudine (Colo) O’Hagen od 1965. do 1980. godine. Iza Taverniera ostalo je dvoje djece, sin Nils Tavernier, režiser i glumac, i kćerka Tiffany Tavernier, spisateljica, scenaristica i pomoćnica režisera, te njegova druga supruga Sarah.