navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Iftar

Pripremite đulbastije, jelo sa mljevenim mesom preliveno bešamel umakom

Đulbastije (ćulbastija), jelo je koje se priprema na isti način kao i ćevapi (mljeveno meso pečeno na žaru), s tim što su đulbastije spljoštene tako da podsjećaju na pljeskavice.

Objavljeno: 24.03.2023. u 14:46
get url
text
text

Jedna verzija pripreme ovog jela izgleda ovako: mljevenoj junetini ili janjetini dodaju se bijeli luk, jaje, natopljena i iscijeđena sredina hljeba, so, biber, a potom se oblikuju đulbastije veličine dlana. Uvaljaju se u brašno i prže u vrelom ulju. Prije posluživanja se na đulbastije iscijedi malo limunovog soka.

Drugu verziju jela, onu koja se često priprema i u našoj zemlji, naročito u vrijeme ramazana, možete pripremiti na sljedeći način.

Ovaj recept zanimljiv je zato što se smjesa mljevenog mesa miješa sa izrendanim krompirom. Meso i prilog u jednom. Sve je naravno dobro začinjeno.

Jelo može biti i prijedlog za iftar.

Potrebni sastojci: 500 g mljevene junetine, 400 g krompira, dvije – tri glavice luka, dva česna bijelog luka, dvije kašike brašna, jedno jaje, so, biber.

Bešamel umak: malo maslaca, dvije – tri kašike brašna, pola litra mlijeka, 200 ml vrhnja za kuhanje, so, biber.

Postupak pripreme:

Luk i bijeli luk sitno nasjeckati, a krompire izribati. Dodati mljeveno meso, jaje, dvije kašike brašna, so, biber. Sve dobro izmiješati.

Oblikovati kuglice kao za faširane šnicle. Razlika u odnosu na klasične faširane šnicle je ustvari samo udio krompira koji ide u smjesu.

Đulbastije peći na malo, ali dobro zagrijanom ulju. Zbog krompira u smjesi, đulbastije će brzo dobiti lijepu, rumenu boju.

Cilj prženja nije da se đulbastije potpuno ispeku, nego samo da dobiju rumenu koricu.

Pržene đulbastije slagati u vatrostalnu posudu.

Na ulju na kojem ste pržili meso dodajte komadić maslaca. Zagrijte i dodajte dvije - tri kašike brašna.

Miješajte kako se ne bi stvorile grudvice. Ulijte mlijeko, neprestano miješajući. Dodajte vrhnje za kuhanje, so i biber po ukusu. U gotov bešamel dodajte malo naribanog žutog sira i sve prelijte preko đulbastija.

Jelo pecite 30 minuta ispod folije na 220 stepeni Celzijusa, a zatim bez folije još 15 minuta na istoj temperaturi.

Kako je jelo dosta zasitno, uz njega poslužite zelenu salatu.