Ali praznici mogu biti i pravi trenutak da obogatite trpezu nešto drugačijim specijalitetima kojima ćete iznenaditi članove porodice i goste.
Umjesto pobrojanih kaloričnih specijaliteta, predlažemo da za svečanu trpezu ove godine pripremite neka nova jela koja mogu biti isto tako ukusna, a ono što je najvažnije, puno su zdravija.
Evo nekoliko recepata:
Rolice od palačinki sa dimljenim lososom
Potrebni sastojci za palačinke: 3 jaja, 200 ml mlijeka, 200 ml gazirane vode, 100 g glatkog brašna, 100 g oštrog brašna, pola kašičice soli, malo ulja za pečenje palačinki.
Punjenje: 500 g krem ili svježeg sira, 250 g dimljenog lososa, 2 krastavca.
Postupak pripreme:
Palačinke: sve sastojke za palačinke izmiješajte žicom, pa ih pecite u tavi.
Pripremite sastojke za punjenje: dimljeni losos i krastavce narežite na trakice. Sir izmiksajte (ako koristite svježi koji ima grudvice) da postane glatke teksture.
Punite i rolajte: svaku palačinku premažite sirom, pa na jedan kraj stavite trakice dimljenog lososa i krastavaca.
Ohladite, čvrsto zarolajte i stavite u tanjir, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru sat ili dva.
Režite na komade širine oko dva centimetra, poderajte na tanjir i servirajte.
Slani muffins sa sirom i paradajzom
Potrebni sastojci: 3 jaja, malo soli, 6 kašika maslinovog ulja, 10 kašika jogurta, 220 g brašna, pola kesice praška za pecivo, 100 g suhog paradajza, 150 g feta sira.
Postupak pripreme:
Pjenasto umutite jaja sa malo soli. Dodajte maslinovo ulje i jogurt, mutite da se sjedini. Postepeno dodajite brašno s praškom za pecivo, sve vrijeme muteći smjesu.
Sir isjeckati na kockice, a pečeni paradajz na komade. Ubacite u smjesu od jaja i sjedinite lagano miješajući drvenom kašikom.
Razlijte u kalupe za muffine postavljene papirnim korpicama.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni Celzijusa oko 20 minuta.
Po želji možete posuti rendanom mozzarellom ili sjemenkama koje volite.
Zalogaji sa sirom i pečenom paprikom
Potrebni sastojci: 1 baget sa sjemenkama, 1 kašika kiselog mlijeka, 100 g sitnog zrnastog sira, 4 crvene pečene paprike, 1 kašičica nasjeckanog kopra, masline i bijeli luk po želji.
Postupak pripreme:
Izgnječite bijeli luk i u maloj posudi pomiješajte ga sa sitnim sirom, kiselim mlijekom i sitno isjeckanim koprom.
Po želji možete dodati i malo soli. Dobro promiješajte smjesu.
Isjecite baget na kriške i svaku premažite smjesom.
Nasjeckajte pečenu papriku na trakice i stavite nekoliko na svaki zalogaj.
Na papriku stavite po jednu maslinu i poslužite.