navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čuvajmo zdravlje

Prirodna sredstva: Očistite rernu sa limunom i nekoliko dodataka

Samo saznanje kakvim otrovnim i opasnim hemikalijama čistimo kućanske aparate moralo bi utjecati na našu svijest da mijenjamo navike i sredstva za čišćenje mijenjamo za prirodne preparate.

Objavljeno: 18.05.2022. u 19:43
get url
text

Ako je čišćenje rerne jedan od poslova koji ne volite i koji često odgađate vjerujte da niste jedini.

Uz pomoć limuna očistite rernu da zablista, ali i da bude sigurna za kuhanje i upotrebu.

So i limun

Čišćenje i dezinfekcija bez hemikalija moguća je uz pomoć soli i limuna. Limun narežite na kolutove te limun i so stavite zajedno u rernu u posudu sa vodom. Uključite rernu i pričekajte da voda ispari. Pomoću ovog trika ste bez hemikalija dezinficirali prostor u kojem pečete hranu.

Drugi način za čišćenje rerne limunom je u kombinaciji sa sodom bikarbonom.

Soda bikarbona i limun

Tu je još i alkoholno sirće (ako ga nemate, koristite limunov sok) i žicu za posuđe.
Otvorena vrata od rerne dobro pospite sodom i potom po sodi poprskajte limunov sok (može i sirće). Vidjet ćete kako nastaje reakcija i stvara se pjena. Pričekajte koju minutu da pjena nestane i da se masnoća dobro natopi pa počnite čistiti žicom. Ako se masnoća i mrlje ne skidaju, pričekajte još malo pa pokušajte ponovo.

Kada vidite kako je ovaj način dobar i kako se lahko uklanja tvrdokorna masnoća, krenite na čišćenje unutrašnjosti rerne limunom.
Za bočne strane rerne koristite pastu koju ćete napraviti tako što ćete pomiješati 4-5 kašika sode bikarbone s jednakom količinom sirćeta ili limunovog soka. 
Dobivenu pastu nanesite uz pomoć spužvice ili kore limuna koja vam je preostala nakon cijeđenja.

Nakon svakog čišćenja treba ostaviti rernu nekoliko minuta otvorenom, kako bi isparili svi eventualni mirisi. 

Prednost čišćenja rerne limunom je ta da su mirisi vrlo ugodni.

Kad ste se već toliko potrudili oko čišćenja, pokušajte i održati peć tako urednom. To ćete postići tako da nakon svakog pečenja prebrišete rernu, a mrljama doskočite tako što ćete staviti aluminijsku foliju na dno. Kad se folija zaprlja, samo je zamijenite sadrugom. Rerna će vam tako duže ostati čista.