Aukcijska kuća Sotheby's objavila je da je na aukciji prodala 200 pari tenisica Louis Vuitton i Nike Air Force 1 koje je kreirao preminuli američki dizajner Virgil Abloh za 25 miliona dolara.

Glasnogovornik aukcijske kuće rekao je za AFP da je za jedan par plaćeno više od 350.000 dolara tokom internetske prodaje koja je trajala od 26. januara do 8. februara.

Iznosi uveliko premašuju početne procjene Sotheby'sa, koji je započeo licitaciju s iznosom od 2.000 dolara i predvidio da će se prodavati za između 5.000 i 15.000 dolara po paru.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @virgilabloh

Na kraju, tenisice su u prosjeku prodane za više od 100.000 dolara po paru.

Najjeftiniji par prodan je za nešto više od 75.000 dolara.

Posebna edicija tenisica, izrađena od teleće kože, izvorno je kreirana za proljetnu i ljetnu mušku kolekciju Louis Vuittona za 2022. čiji je Abloh bio umjetnički direktor.
Abloh, DJ s puno talenata, arhitekt i dizajner preminuo je u novembru prošle godine u 41. godini nakon borbe s rakom.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sotheby's (@sothebys)

Bliski saradnik Kanyea Westa, Abloh je bio prvi crni Amerikanac koji je proglašen kreativnim direktorom vodeće francuske modne kuće i donio uličnu modu i manje elitistički pristup svijetu luksuza.

Prihod od prodaje ići će u fond za stipendije koji je osnovao Virgil Abloh koji podržava ambiciozne dizajnere crnog, afroameričkog ili afričkog porijekla.

Izvor: Faktor/AFP