Rak dojke najčešća je zloćudna bolest kod žena. Upravo zbog toga vrlo je važno poduzeti sve moguće mjere kako bi se na vrijeme otkrila.

Obolijevanje od raka dojke povezano je s nizom faktora, na većinu kojih možemo utjecati sami.

1. Pretilost

Pretilost kod žena povećava rizik obolijevanja od raka dojke za čak 30 do 60 posto. Ovo istraživanje provela je svjetska organizacija za borbu protiv karcinoma dojke. Masne stanice potiču razvoj ženskog spolnog hormona estrogena. Pojačana proizvodnja estrogena pak potiče razvoj stanica tumora.

2. Fizička neaktivnost

Fizička aktivnost značajno utječe na naše tijelo. Djeluje protuupalno, jača imunitet i snižava razinu inzulina u tijelu. Na taj način tijelo se lakše samostalno bori protiv bilo kakvih potencijalnih uzročnika bolesti, među kojima je i rak dojke.

Rezultati gotovo 30 naučnih istraživanja potvrđuju kako se rizik od obolijevanja kod žena koje vježbaju barem tri sata sedmično smanjuje za čak 30 do 40 posto.

3. Loše prehrambene navike

Brojna istraživanja potvrdila su da crveno meso i šećer potiču razvoj stanica tumora. Ispijanje veće količine alkoholnih pića utječe na jače i brže stvaranje estrogena, a time se povećava rizik od raka dojke.

Povrće pak ima potpuno suprotan efekt. Ono iz grupe kupusnjača (kupus, cvjetača, brokula, kelj) djeluje protuupalno te balansira razinu estrogena u organizmu. Sličan efekt imaju i crveno (rajčica i mrkva) te lisnato povrće (salata i špinat).

4. Genetika

Žene koje u genima BRCA1 i BRCA2 nose određenu mutaciju, imaju značajno povećan rizik obolijevanja od raka dojke, zato trebaju na vrijeme uraditi pregled.

5. Porodična anamneza

Ako je neko u vašoj užoj porodici (majka, sestra, baka) obolio od raka dojke, čak i ako niste nositelj spomenutih gena, šanse za obolijevanje od ove bolesti se udvostručuju. Ako u porodici imate više od jedne osobe koja je oboljela od raka dojke, vaš rizik je trostruko veći.

Spadate li u ovu rizičnu grupu, preporuka je da potražite savjet ljekara specijaliste, koji će vas upoznati sa svim mogućnostima preventivnog liječenja, odnosno postupcima smanjivanja mogućnosti obolijevanja od raka dojke, kao što je preventivna mastektomija.