Baklava je tradicionalna poslastica koja se pravi za Bajram.

Ukoliko do sada niste pravili i nemate recept u nastavku vam donosimo recept za tradicionalnu baklavu sa tiritom, te savjete kako je pravilno izrezati.

Potrebno vam je pakovanje jufki za baklave ili ukoliko jufke sami pravite onda kilogram brašna, dvoje jaja, tri kašike ulja, pola kašikice soli, mlaka voda i kašikica nišeste.

U baklavu ide 800 grama oraha, te pakovanje putera kojim ćete mastiti jufke.

Zakuhajte mekše tijesto i napravite pet ili šest loptica, pouljite ih i pokrijte da odstoje.

Nakon dva sata razvijajte jufke i pospite ih sa malo nišeste kako se ne bi lijepile za oklagiju.

Za tirit vam je potrebno petero jaja, 250 grama putera, fildžan šećera i pola kilograma oštrog brašna.

U tepsiju stavite puter, dodate tri žumanjka, dvoje jaja i fildžanšećera, te umijesite. Kada dobijete prhko tijesto stavite ga u sito (đevđir) kako biste dobili sitne mrvice.

Tirit prosijte kroz sito da izađe ostatak brašna, te dodajte šećer i pomiješajte. Stavite ga da se suši na neki stolnjak.

Za agdu vam je potrebno kilogram i po šećera, dvije čaše vode i jedan limun. Agda je gotova kada sa kašike spadaju kapljica po kapljica.

Na dno tepsije stavite tri jufke zatim pospite puterom pa orasima, drugi sloj jufke posipate tiritom i tako redom dok ne potrošite orahe i tirit.

Nakon što završite baklavu pokrijte sa četiri jufke a svaku pomastite.

Baklavu režite na oblik romba, i svaki komad dobro pomastite puterom.

Pecite u zagrijanoj rerni oko 15 minuta a zatim smanjite temperaturu najmanje sat a može i dva sata, zavisno od temperature.

Zalijte vrelom agdom kada se prohladi.