Mekanim kiflicama malo ko može odoljeti. Bile one slatke ili slane, već nas na prvi zalogaj vraćaju u djetinjstvo.

Recept u nastavku dokazuje da dizano tijesto nije teško zamijesiti, a nešto drugačiji sastojci nego što smo navikli, stavit će ovaj recept među najdraže kad su u pitanju mirisne kiflice.

Kiflice punjene sirom – sastojci:

50 ml mlijeka
50 ml mineralne vode
1 paket instant kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
200 ml kefira (može i jogurt)
50 ml ulja
50 g otopljenog maslaca
1 žumance
2 kašike majoneze
600 g brašna

Za punjenje:

svježi sir
1 bjelance
 
Za premaz:

1 žumance
1 kapika majoneze

Kiflice punjene sirom – priprema:

Ugrijati mlijeko, dodati mineralnu, kvasac, šećer i kašiku brašna, promiješati pa ostaviti 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao.

U veću zdjelu staviti brašno i sol pa dodati aktivirani kvasac i sve ostale mokre sastojke.

Sve dobro umiješati, a zatim zamijesiti rukama. Pokriti prozirnom folijom i krpom pa ostaviti na toplom najmanje sat vremena.

Tijesto staviti na pobrašnjenu podlogu, lagano premijesiti pa podijeliti na dva dijela. Svaki dio razvaljati na debljinu od pet do šest milimetara, podijeliti na četvrtine pa svaku četvrtinu podijeliti još na dva dijela.

Pomiješati svježi sir i bjelance i stavljati na svaki trokut po jednu kašiku nadjeva.

Pleh obložiti papirom za pečenje pa posložiti kiflice. Pokriti ih krpom i ostaviti još 20 minuta na toplom. Nakon toga pomiješati majonezu i žumance i premazati kiflice.

Po želji ih posuti sezamom.

Peći oko 25 do 30 minuta u peći zagrijanoj na 180 stupeni. Kad su pečene, prekriti ih krpom i ostaviti 15 minuta da se ohlade. 

Izvor: Faktor/Zadovoljna.hr