SASTOJCI ZA KOLAČ S MAKOM I ČOKOLADOM:
- 4 velika jaja
- 225 grama šećera
- 200 grama oštrog brašna
- 225 grama maslaca sobne temperature
- 4 velike kašike maka
- 2 male kašike praška za pecivo
- 1 mala kašika ekstrakta naranče ili naribana korica 1 nešpricane narandže
SASTOJCI ZA GLAZURU:
- 100 grama tamne čokolade
- 100 mililitara slatkog vrhnja
PRIPREMA KOLAČA S MAKOM I ČOKOLADOM:
1. U jednoj posudi pomiješajte brašno, mak i prašak za pecivo. U drugu stavite šećer, maslac sobne temperature i ekstrakt ili narendanu koru narandže. Miksajte ih na jačoj brzini oko 5 minuta dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dobro miksajte kako bi se u potpunosti povezalo s ostatkom smjese.
2. Na kraju dodajte mješavinu brašna, maka i praška za pecivo te umiješajte ručno. Ubacite smjesu u kalup koji ste prije toga namazali maslacem i posipali oštrim brašnom. Kolač pecite u peći zagrijanoj na 180 stepeni između 30 i 40 minuta, ovisno o njenoj jačini.
3. Kada je kolač gotov, izvadite ga iz peći i ostavite da se hladi te za to vrijeme pripremite glazuru. Čokoladu iskidajte na kockice i prelijte vrelim slatkim vrhnjem koje ste zakuhali. Ostavite minutu-dvije da se čokolada topi, a zatim miješajte kašikom dok se vrhnje i čokolada ne povežu u glatku smjesu. Prelijte preko kolača i ostavite da se ohladi.