Rusija je prva u svijetu registrovala vakcinu protiv koronavirusa za životinje, saopćeno je u srijedu iz Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor).

Vakcine su razvijene za mesoždere, naglasio je Konstantin Savenkov, zamjenik šefa Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor.

- Testiranje vakcina, nazvanih CarnivacCov, započelo je u oktobru prošle godine, a izvršeno je na psima, mačkama, arktičkim lisicama, nercovima, lisicama i drugim životinjama - rekao je Savenkov.

Objasnio je da su rezultati studija pokazali da su vakcine bezopasne i 100 posto efikasne, kao i da su sve vakcinisane životinje razvile antitijela na koronavirus.

- U Rusiji je registrovana vakcina CarnivacCov protiv zaraze koronavirusom kod mesoždera, koju je razvio Savezni centar za zaštitu zdravlja životinja, pri Rosselkhoznadzoru. To je prvi i do danas jedini COVID-19 profilaktički lijek u svijetu za životinje - rekao je Savenkov.

Prema njegovim riječima interes za ove vakcine pokazale su Grčka, Poljska, Austrija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i Singapur.

Objašnjavajući potrebu za vakcinama za životinje, Savenkov je podsjetio da je otkriveno da životinje mogu biti nosioci virusa, te da su mnoge zemlje registrovale slučajeve masovnih infekcija životinja.

- Upotreba vakcina, prema ruskim naučnicima, može spriječiti razvoj mutacija koronavirusa, koje se najčešće javljaju tokom prenosa patogena između vrsta. Istovremeno, vrijedi napomenuti da ne postoje naučni dokazi o prenosu koronavirusa sa životinja na ljude, što je Svjetska zdravstvena organizacija više puta saopćila - rekao je Savenkov.

Slučajevi zaraze životinja koronavirusom zabilježeni su u brojnim zemljama a najveće poznate epidemije registrovane su na farmama nerca u Danskoj, SAD-u, Italiji, Španiji i Švedskoj.