navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Super namirnica

Sezona je tikvica i trebali biste ih jesti ako želite popraviti zdravlje

Tikvice su odličan izvor vitamina B i C te kalija, koji regulira rad srca, snižava krvni pritisak te sprečava razne bolesti kardiovaskularnog sistema. U kori se nalazi većina hranjivih tvari pa ih nije poželjno guliti. 

Objavljeno: 13.06.2022. u 07:57
get url
text

1. Potiču probavu

U sto grama tikvica nalazi se jedan gram prehrambenih vlakana, zbog čega se ovo ljetno povrće preporučuje jesti osobama koje pate od zatvora. Ne samo da zasićuje te potiče rad probave već i čisti crijeva od toksina.

2. Pomagač pri mršavljenju

Tikvice su dijetalna namirnica jer više od 90 posto ploda čini voda. Ne čudi zato što se u stotinjak grama nalazi tek 16 kalorija. Najbolje ih je lagano prepržiti na malo zdravih masti s drugim ljetnim povrćem.

3. Snižavaju krvni pritisak

Tikvice su odličan izvor vitamina B i C te kalija, koji regulira rad srca, snižava krvni pritisak te sprječava razne bolesti kardiovaskularnog sistema. Imajte na umu da se većina nutrijenata nalazi u kori, pa nemojte guliti plodove tokom pripreme.

4. Ubrzavaju zacjeljivanje rana

Ovo ljetno povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin potiče stvaranje kolagena u koži čineći je zdravijom, ali i ubrzava proces zacjeljivanja rana na tom najvećem ljudskom organu.

5. Čuvarica prostate

Tikvicu možemo nazvati i pravom "muškom namirnicom". Mangan u tikvicama povoljno djeluje na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome povećane prostate koja muškarcima otežava mokrenje, a katkad i seksualne odnose.