search
search
search
Dobro je znati

Smije li se podgrijavati povrće: Nutricionisti otkrivaju pravila i na šta trebate obratiti pažnju

Bacati hranu je šteta, ali neka je toliko problematična za čuvanje i podgrijavanje, da najčešće završi u kanti za smeće.

Objavljeno: 30.03.2023. u 17:52
get url
text
uploads/2023/03/36b10721f35601fc809df3432a5ac702.jpg
text

Jedna od takvih namirnica je povrće, odnosno neke njegove vrste koje imaju tendenciju razvijanja bakterija i štetnih spojeva usljed podgrijavanja i dužeg stajanja.

Posebno se to odnosi na špinat i krompir, ali i za ostale vrste povrća mnogi su zbunjeni.

Pitate li nutricioniste, reći će vam da je podgrijavanje povrća bolje preskočiti no da se, kad je to iz nekog razloga neizbježno, vrijedi držati određenih pravila.

Prvo je da se povrće poput špinata, mrkve, repe i celera zagrijava na niskoj temperaturi, jer se u termički obrađenom povrću spomenutih vrsta pri ponovnom izlaganju visokim temperaturama nitrati mogu pretvoriti u potencijalno opasne toksine.

Drugo je pravilo da se povrće smije podgrijati samo jednom.

Što se tiče tehnika podgrijavanja, one ovise o načinu na koji je povrće pripremljeno.

Za pečeno su povrće najbolji načini zagrijavanja korištenje rerne ili zagrijavanje u tavi. Ako koristite rernu, povrće složite na papir za pečenje i dobro raširite, prelijte s malo maslinovog ulja i pecite pet minuta na temperaturi od 230 stepeni Celzijusa.

Ako ćete koristiti tavu, odaberite onu čije dno ne prijanja i povrću dodajte malo maslinovog ulja, pa ga zagrijte na srednje jakoj vatri.

Na kraju mu možete dodati i malo maslaca za bolji okus.

Povrće kuhano na pari je, za razliku od pečenog, najbolje podgrijati u mikrovalnoj pećnici, pri čemu je bitno da temperatura ne bude veća od 75 stepeni Celzijusa.

Povrće najprije zamotajte u plastičnu foliju, kako bi bolje zadržalo hranjive tvari i sokove, pa ga stavite u mikrovalnu na dvije do tri minute.

Ako za zagrijavanje kuhanog povrća ipak želite koristiti šporet, koristite umjerenu temperaturu te također mu dodajte malo maslinovog ulja i ne zaboravite ga pažljivo miješati.

#povrce
#podgrijavanje
Lifestyle
Oprezno s njim
Koliko često jedete ovo voće? U većim količinama može ozbiljno naštetiti zdravlju
Rekordne cijene kakaa
Svijetu prijeti nestašica čokolade
Ljekovitost
Mango se već dugo koristi kao hrana i lijek
Zdravlje
Ovih pet namirnica su najgore za holesterol, a prečesto su nam na tanjiru
Riječ stručnjaka
Šta uzrokuje tremor ruku i kada potražiti pomoć?
Sve popularnija
Šta je autofagija na koju se mnogi odlučuju?