Student Univerziteta Mimar Sinan u Istanbulu donirao je tri četvrtine svoje jetre kako bi spasio svog 48-godišnjeg oca Alija Dogana, kojem je u maju dijagnostikovan rak

Osamnaestogodišnji student opere Mazlum Dogan iz Istanbula donirao je bolesnom ocu dio jetre, uprkos opasnosti da bi zbog operacije mogao izgubiti glas.

Student Univerziteta Mimar Sinan u Istanbulu donirao je tri četvrtine svoje jetre kako bi spasio svog 48-godišnjeg oca Alija Dogana, kojem je u maju dijagnosticiran rak i kome su ljekari prognozirali još samo mjesec dana života. 

Mazlum je insistirao da upravo on bude donor svome ocu, iako se Ali tome protivio. 

Nakon pažljive i uspješne transplantacije prošlog augusta, otac se oporavio, a sin je prošao bez oštećenja dijafragme, a samim tim i glasa.

Mladić je rekao da novac i sredstva za život nisu stvari o kojima se treba razmišljati kada je u pitanju zdravlje nekog člana porodice. 

- Moj otac je mlad. Još puno toga treba proživjeti i iskusiti - kazao je 18-godišnji student.

Istakao je da tokom operacije nije oštećena dijafragma, veoma bitan organ za operske pjevače. 

- Operacija je bila teška. Transplantacija organa bila je naš put spasa. Znali smo da bi mogli izgubiti oca - rekao je Mazlum Dogan i dodao da nakon operacije nije imao problema s gornjim disajnim putevima ili dijafragmom.

Kako bi u javnosti podigao svijest o doniranju organa 18-godišnjak je snimio kratki film o toj temi u saradnji s Univerzitetskom bolnicom Gaziosmanpasa gdje je operacija obavljena. 

Ponosan djelom svoga sina, otac Ali je izrazio nadu da će primjer njegove porodice pomoći u podizanju svijesti o doniranju organa. 

- Sada sam veoma dobro. Sada mogu sanjati i koračati ka budućnosti - kazao je Ali. 

Dr Sisasi Sevmis, šef Odjeljenja za transpataciju organa, pozvao je na veće razumijevanje i osjećajnost kada je u pitanju doniranje organa jer, kako je kazao, "nema ništa prijatnije od davanja života".