navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istanbulska džamija

Šta sve morate ispoštovati da biste ušli u Aja Sofiju?

Otići u Istanbul znači obići predivne palače i barem neke od brojnih džamija, tih velebnih građevina koje izazivaju divljenje, smirenje i duboko poštovanje. Po jednom izvoru, u Istanbulu ima oko 2.700 džamija.

Objavljeno: 07.02.2021. u 08:28
get url
text

Nemoguće ih je sve vidjeti i obići, ali ono što nesmijete propustiti je čuvena Aja Sofija - nekadašnja crkva, bivša patrijarhalna bazilika, naknadno pretvorena u džamiju, koja je zatim pretvorena u muzej, a od prošle godine opet u džamiju.

U Aja Sofiju možete ući u bilo koje doba dana ako nije u toku namaz - vrijeme kada muslimani obavljaju molitvu.

I dok je mišljenje svijeta podijeljeno o ponovnom vraćanju Aja Sofije u službu džamije - jedni su to pozdravili, drugi izrazili negodovanje, na licu mjesta, situacija je nepromijenjena.

Nepromijenjena je u smislu da svi turisti, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, slobodno mogu obilaziti Aja Sofiju, kako su to radili i prethodnih godina dok je bila muzej. 

{$galerijaFotografija}

Neki od njih, koji se svako malo vraćaju Istanbulu i Aja Sofiji, kazali su nam da razliku nisu primjetili, da se osjećaju jednako ugodno sada kao i ranije, jer inače se ne bi vraćali. 

Na građevini, pa ni u njenoj unutrašnjosti ništa nije promijenjeno, svaki detalj koji govori o zanimljivoj prošlosti je na svom mjestu.

Jedino što je drugačije u odnosu na prethodne godine, kada je Aja Sofija bila muzej, je što sada prije ulaska morate izuti obuću i odložiti je u ormarić, te da kao na svakom drugom mjestu na svijetu, i ovdje morate poštovati mjere zabrane zbog pandemije koronavirusa.

Dezinfekcija ruku, nošenje maske i držanje distance je obavezno.

Ako ste ljubitelji mačaka, ni tu se ništa nije promijenilo i obradovat će vas odlazak u Aja Sofiju, gdje se ove krznene ljepotice slobodno kreću. Aja Sofija je njihov dom.

Sve su čiste, njegovane i uhranjene. Kao pravi profesionalci poziraju ispred kamere. Ali, budite spremni da neke, ipak ne vole pažnju, odnosno, malo teže pristaju da svoju ljepotu dijele sa bilo kim, zbog čega ćete za uspomenu vjerovatno ponijeti i ogrebotinu. Mi jesmo. 

Aja Sofija-05.02.2021.
1 od 9
left-arrowright-arrow