navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Spriječite infekcije

Stručnjaci ističu: Ova tri noviteta ojačat će imunitet

Tokom jeseni i zime vrlo je važno povesti računa o imunitetu kako bi se organizam lakše izborio sa virusnim infekcijama.

Objavljeno: 24.09.2021. u 08:37
get url
text

Ljekari sada na to stavljaju još veći akcenat jer živimo u vrijeme pandemije koronavirusa.

Stručnjaci za zdravlje ističu kako bismo o stanju imuniteta trebali vodiri računa svaki dan u godini. Održavanje normalne tjelesne mase, uravnotežena i kvalitetna prehrana, dovoljan unos tekućine, tjelesna aktivnost, san, opuštanje i meditacija... sve nam to pomaže da organizam dovedemo u balans i pomognemo mu da se bori protiv infekcija i hroničnih bolesti.

Smjernice o prehrani za borbu protiv infekcija i adekvatno funkcioniranje imuniteta ne razlikuju se značajno od onih za općenitu pravilnu prehranu.

Osim uobičajenih namirnica punih vitamina i minerala, pomoći mogu i tri noviteta za jačanje imuniteta, pa na njih svakako obratite pažnju:

Ehinacea

Ehinacea je moćna biljka s ljekovitim svojstvima. Preporučuje se kod poboljšanja imunološkog sistema te kao pomoć u borbi protiv infekcija.

Biljka ima snažno imunomodulacijsko djelovanje te smanjuje upalu, a pokazuje i antioksidativne, protivupalne, antibakterijske i antifungalne učinke. Može se uzimati preventivno, ali i kod prehlada, viroza i gripe.

S ehinaceom treba biti oprezan ako osoba boluje od autoimunih bolesti.

Astragalus

Vjeruje se da astragalus utječe na odgađanje procesa povezanih sa starenjem i koristi se za liječenje raznih bolesti, poput umora, alergija i prehlade.

Također se koristi kod bolesti srca, dijabetesa i drugih stanja.

Astragalus sadrži korisne biljne spojeve koji mogu aktivirati naš imunološki sistem.

Neki dokazi pokazuju da astragalus može povećati proizvodnju bijelih krvnih ćelija u tijelu, ćelija našeg imunološkog sistema odgovornih za borbu protiv bolesti i infekcija.

Astragalus pokazuje potencijalno djelovanje kod borbe protiv infekcija izazvanih bakterijama i virusima, alergija, astme, prehlade.

Laktoferin

Premda laktoferin proizvodi samo naše tijelo, kao sekreciju egzokrinih žlijezda (poput majčinog mlijeka ili suza), može se uzeti i kao supplement kada djeluje kao nutraceutik ili funkcionalna hrana.

Laktoferin je protein koji služi u transportu željeza i pripada grupi transferina, a najbogatiji izvor laktoferina je kolostrum (prvo majčino mlijeko).

Laktoferin djeluje pozitivno na naš imunološki sistem te se pokazao kao jedan od ključnih elemenata u borbi protiv prekomjerne upale i direktnoj imunološkoj funkciji domaćina za zaštitu od virusa i bakterija.