Jesen nam miriše na sočne jabuke, a jedan od najpopularnijih deserta kojeg možete pronaći od sjevera do juga Evrope je štrudla od jabuka.

Ako želite napraviti ovaj brzinski slatki desert kod kuće, slijedite recept.

Sastojci:

4 jabuke - oguljene i narezane
1 šoljica šećera
1 jaje
¼ šoljice mlijeka
1 šoljicagrožđica
1 pakiranje kora za štrudlu (možete i sami napraviti vučeno tijesto)
1 kašičica soka od limuna
1 kašičica vanilije
1 kašičica mljevenog cimeta
3 kašike višenamjenskog brašna


Postupak:

Pomiješajte u zdjelici jabuke, vaniliju, šećer, brašno, grožđice, limunov sok i cimet. Dobro promiješajte. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i stavite tijesto. Razvaljajte ga da bude ujednačeno. Kore pokapajte rastopljenim maslacem te na njih složite smjesu. Zarolajte tijesto i štrucu položite u namašćenu tepsiju. Štrucu malo izbodite čačkalicom po vrhu kako ne bi popucala. Umutite jaje i mlijeko u zdjeli i nanesite ih na tijesto. Pecite 35 minuta na 200 stepeni. Pustite da se malo ohladi, narežite na šnite, pospite šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanilije, piše Pink Villa.

Ako ne volite cimet i grožđice, slobodno ih izostavite iz pripreme. Po želji dodajte drugi začin koji volite ili štrudlu obogatite s malo sjeckanih oraha, badema ili drugih orašastih plodova.