navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Citrus

Sve dragocjenosti limete

Ovaj citrus je pravi izvor zdravlja. Mnoge studije su dokazale da limeta smanjuje rizik od dijabetesa, srčanih bolesti, podiže energiju i smanjuje težinu. U ovom voću nalazi se velika količina vitamina C, koji je zadužen za dobro zdravlje cijelog organizma.

Objavljeno: 21.02.2023. u 16:05
get url
text
Limeta

Osim toga, u limeti se nalazi željezo, fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum i eterična ulja. Limeta je izvor i pektina i vitamina P, A i C – izuzetno korisni za zdravlje krvnih sudova.

Limeta je izuzetno korisno, hranljivo i dijetetsko voće. Ona ne sadrži masnoće, natrijum i holesterol, što u praksi dozvoljava njenu konzumaciju u neograničenim količinama bez rizika za zdravlje. Osim toga sadrži veoma malo kalorija – jedna voćka srednje veličine od oko 60-70 grama ima tek 20 kalorija.

Limeta voće povoljno utječe na kompletno zdravlje organizma. Istraživanja su pokazala da sok od limete i njena kora smanjuju nakupljanje masti u arterijama. U ovom slučaju tako se umanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ljekari iz Američke fondacije za bubrežne bolesti tvrde da prirodni citrati u limeti (i limunu) djeluje preventivno na pojavu bubrežnih kamenaca jednako dobro kao kalijum citrat koji je uobičajen lijek za hronične bolesnike. Za maksimalne rezultate najbolje je ispijati napitak napravljen od vode i soka svježe limete bez dodatka šećera.

Najbolje bi bilo započeti dan čašom mlake vode i iscjeđenom limetom. Citrusi su poznati kao dobri sagorjevači masnih naslaga, a ona među njima prednjači svakako.