navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Novi trend

Sve više muškaraca u BiH koristi usluge salona ljepote, rade depilacije, sređuju obrve i nokte, farbaju bradu i kosu

Dugo vremena saloni ljepote u našoj zemlji bili su "rezervisani" samo za žene, međutim posljednjih godina to se znatno promijenilo.

Objavljeno: 28.11.2022. u 08:04
get url
text

Uprkos brojnim predrasudama, dosta muškaraca redovno posjećuje salone ljepote jer žele ukloniti nečistoće i dlake sa svoje kože i učiniti je zdravom i blistavom. 

Danas u BiH muškarci koriste sve beauty usluge, kao i masaže, pedikure i manikure, depilacije, te tretmana lica i tijela. Zapravo beauty usluge koriste muškarci gotovo svih uzrasta: od 20 do 65 godina. I sve su brojniji jer otkrivaju koliko beauty i wellness usluge donose dobrobiti izgledu i zdravlju muškarca.

- Muškarci sve više traže tretmane čišćenja lica, uklanjanje dlačica voskom. Puno njih radi i depilacije, masaže, u posljednje vrijeme se povećala potražnja. Rade i obrve, ali to još nije toliko povećano, ali jeste farbanje brade, kose, toniranje i izjednačavanje. Konkretno, mi ne radimo obrve kao ni depilacije, ali kroz razgovor s kolegama, koji se i tim bave, mogu vam reći da se povećala potražnja. Mi na dnevnoj bazi imamo oko deset mušterija, a svi oni jednom mjesečno prolaze tretmane. To je odnedavno postao trend, idemo u korak sa svijetom – kazao je Mirza Kršo iz "M&M" barber shopa iz Sarajeva.

Najveći problem muške kože je svakodnevno brijanje. Kroz brijanje koža gubi elastičnost i vlagu. Brijanjem se ne uklanjaju samo dlačice već i površinski sloj kože. To često uzrokuje nadraženost, isušenost i crvenilo kože lica. Muškarcima su zato potrebni posebni proizvodi i tretmani namijenjeni isključivo njihovoj koži.

I kod muškaraca jednako kao i kod žena njegovane ruke su ponekad prvo što primijetimo. Manikir je posebno preporučen muškarcima koji se bave grubljim poslovima te onima čije ruke su vrlo često izložene niskim, ali i visokim temperaturama. Baš kao i žene, muškarci koriste i usluge solarija da bi dobili preplanuli ten ili kako bi kožu pripremili za izlaganje suncu.