Svjetskim premijerama dva bh. ostvarenja bit će večeras otvoren 27. Sarajevo Film Festival i to filmom Danisa Tanovića "Deset u pola" i omnibusom "Pisma s krajeva svijeta" filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Bele Tarra.

Press projekcija filma "Deset u pola" Danisa Tanovića upriličena je danas u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Radnja filma dešava se u Sarajevu u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti.

Na Baščaršiji su jedna uz drugu dvije ćevabdžinice, koje drže dva prijatelja Enes (Branko Đurić) i Izet (Izudin Bajrović). Svako jutro imaju isti ritual dočekati prvog gosta i onda otići na kafu.

Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu, koji je već imao prvog gosta, uđe Zagrepčanka govoreći kako je došla da pojede "najbolje ćevape u Sarajevu", on je pošalje kod Izeta da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe.

Međutim, riječ je o iznimno praćenoj gastronosmskoj vlogerici koja nahvali na svom kanalu Izetovu ćevabdžinicu, te nakon što mu posao krene počnu problemi.

Razlog je jednostavan - ne može doći neko iz Zagreba i kazati gdje se u Sarajevu jedu najbolji ćevapi. Tako da Enesov bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već cijelog grada. Pitanje ostaje - gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

"Deset u pola" nije samo priča o gastronomskom simbolu Sarajeva nego i priča o prijateljstvu, ljubavi, svojevrsnom bosanskom inatu.

Uloge su ostvarili Branko Đurić, Izudin Bajrović, Helena Vuković, Kerim Čutuna, Almir Palata Prle, Anja Matković, Goran Navojec, Faketa Salihbegović-Avdagić, Mirvad Kurić, Nermin Tulić.

Izvor: Fena