navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Slovenski infektolog

Trampuž: Svaki deseti oboljeli imat će hronični COVID-19, mnogi više nikada neće biti kao prije zaraze

Deset posto svih oboljelih od COVID-19 imaju potrebu za mehaničkom ventilacijom (respirator) ili kisikom.

Objavljeno: 05.04.2021. u 12:30
get url
text

- Isto tako, 10 posto svih zaraženih, nakon prebolijevanja, ima tzv. "Long COVID-19", odnosno hronični COVID19, odnosno ozbiljne posljedice, koje mogu potrajati mjesecima i od kojih mnogi od njih neće više biti kao nekad - kaže prof. dr. sc. Andrej Trampuž, slovenski infektolog i specijalist interne medicine, te šef Odjela za hiruršku infektologiju bolnice Charite u Berlinu, piše Slobodna Dalmacija

Dakle, više od 26,2 miliona ljudi u svijetu, budući je do sada obolioviše od 131 milion ljudi, bilo za vrijeme infekcije ili poslije ozdravljenja, ima potrebu za intenzivnim liječenjem ili "intenzivnim" oporavkom u nekoj od specijaliziranih ustanova za to.

- Taj hronični COVID-19, koji kod mnogih nastupa nakon prebolijevanja COVID-19, donosi glavobolje, bolove u mišićima, zglobovime, neurološke probleme i ima puno onih koji zbog tih problema ne mogu da se vrate normalnom životu. Mi u Njemačkoj imamo puno rehabilitacijskih klinika koje rade sa takvim pacijentima i njihov oporavak može trajati mjesecima - ističe Trampuž.

Na pitanje, koliko će još pandemija trajati, Trampuž odgovara da je sada teško reći do kada će COVID-19 postojati i hoće li on biti pandemičan ili endemičan, kao virus gripe koji se pojavljuje svake godine iznova.

- To će umnogome ovisti o vakcini i o mutantima samog virusa kojih već sada imamo podosta. Evo, nedavno se u Indiji pojavio kombinarini mutant COVID-19 koji čine britanski i brazilski soj. Još uvijek se nije u velikoj mjeri proširio svijetom. U Njemačkoj sada prevladava sa više od 90 posto slučajeva britanski soj, za koji smo u početku mislili da se samo brže širi, međutim sada znamo da on oboljelima daje težu kliničku sliku. Za sada, sve vakcine dobro odgovaraju na sve mutante, a da li će se u budućnosti pojaviti neki mutant kojemu sadašnja vakcina neće moći ništa, to niko ne može znati. Zbog toga je potrebno da što prije vaksinišemo što više ljudi, kako bi ograničili stvaranje novih mutanata. Mislim da ćemo na kraju ovog slijedećeg ljeta moći zaustaviti pandemiju, odnosno da ćemo je moći kontrolirati, naravno, ukoliko vakcina bude dovoljno - istakao je Trampuž.