navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U par koraka

Tri maske za osvježenje lica, napravite ih kod kuće

Napravite sami masku i osvježite svoje lice bez skupih kozmetičkih tretmana.

Objavljeno: 20.12.2021. u 22:13
get url
text

Maska za hidrataciju suhe kože

Za ovu masku potrebno vam je: Jedan žumanjak i dvije kašikice kokosovog ulja i jedna kašikica maslinovog ulja, te kašikica meda.

Jaja su puna vitamina i minerala, med je prirodno sredstvo za ubijanje bakterija, a ulja će kožu učiniti mehkom i nježnom, kao i spriječiti isušivanje. Držite na licu 15 minuta i isperite mlakom vodom i sredstvom za čišćenje koje inače koristite.

Maska za smirivanje akni i bubuljica

Za ovu masku trebaju vam tri kašike kurkume pomiješane sa vodom i dvije kašikice svježeg limunovog soka.

Kurkuma smiruje crvenilo i upale jer ima antibakterijsko djelovanje, a povoljno utječe i pretjerano lučenje sebuma te pomaže u borbi protiv hiperpigmentacija. Limun je jak antioksidans, neophodan je za sintezu kolagena i također pomaže protiv neželjenih mrljica. Gusta pasta od ovih sastojaka treba da odstoji 10 do 15 minuta prije ispiranja mlakom vodom. Ovu pastu možete koristiti i kao ciljani tretman samo na bubuljicama.

Maska za čišćenje i smanjivanje proširenih pora

Potrebno vam je jedno bjelance, kašika meda i jedna kašikica limunovog soka.

I bjelanci i limun su astringenti što znači da zatežu kožu i vizualno smanjuju pore. Med će u miks dodati prijeko potrebnu hidrataciju i spriječiti da vas koža poslije previše zateže. Ovu vrstu maske možete koristiti samo na dijelovima lica na kojima mislite da vam treba.