Volite lubenicu, ali niste baš vješti pri kupovini, jer se često razočarate kad je donesete kući i probate!?

Po boji "mesa" lako je prepoznati sočnu lubenicu, no kada se ova ljetna poslastica nalazi u jednom komadu, to baš i nije najlakše.

Kako biste napravili pametan izbor pomoći će vam i sljedeća tri trika:

Važno je koje je boje mrlja

Jeste li primijetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mjesto na kojoj je lubenica ležala na zemlji tokom dozrijevanja.

Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one koje su bijele ili svjetlozelene boje treba izbjegavati jer su ubrane prije nego što su sazrele.

Nemojte kupovati ni lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Birajte plod koji nije oštećen

Površina lubenice trebala bi biti tamnozelene boje, tvrda na opip, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mehka površina pouzdan je znak da je plod počeo truhliti, a izbjegavajte i onu osušene površine koja je izgubila sočnost i slatkoću.

Plod bi trebao biti asimetričan.

Testirajte težinu lubenice

Možda vam se teška lubenice ne da nositi iz trgovine kući, ali upravo bi najtežem plodu trebali davati najviše pažnje.

Čak 92 posto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži.

Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija.

Pogledajte u videu kako prepoznati sočnu lubenicu i kako je na brzinu izrezati: