navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisne preporuke

Trikovi koji će pomoći da hljeb što duže ostane svjež

Ako ste mislili da držanje hljeba u frižideru produžuje rok trajanja ove namirnice, stručnjaci vas razuvjeravaju. Naime, čuvanje hljeba u frižideru zapravo potiče promjene u njegovoj teksturi, jer ubrzava dehidraciju.

Objavljeno: 19.03.2020. u 12:34
get url
text

Evo nekoliko savjeta koji će pomoći da vam hljeb što duže ostane u svježem stanju:

Nakon kupovine hljeb dobro zamotajte u plastičnu foliju i držite ga u špajzu ili kuhinjskom ormariću, a ne u frižideru. Ako ste kupili hljeb sa debelom i čvrstom korom, bolje ga je držati u papiru, čvrsto zatvorenog na mračnom mjestu.

Ako ste kupili previše hljeba, najbolje je odmah odrezati višak i zamrznuti ga. Najbolji okus nakon odmrzavanja imat će kvalitetnije vrste hljeba, poput onih pripremljenih od sporo fermentirajućeg kvasca, bez aditiva.

Prije zamrzavanja hljeb čvrsto omotajte plastikom. Nemojte ga rezati na kriške jer će duže trajati ako se zamrzne u komadu. Odmrznite ga tako da ga izvadite iz plastike i ostavite preko noći ili nekoliko sati u frižideru, pa ga pecite na 190 stepeni Celzijusa tri do pet minuta. Bit će mehak kada ga izvadite iz rerne, ali kad se ohladi, bit će hrskav.

Hljeb možete čuvati u zamrzivaču tri do šest mjeseci.

Tvrd hljeb možete osvježiti tako da ga poprskate vodom, pa pečete 5-10 minuta u rerni. Za to će poslužiti i mikrovalna pećnica, ali smanjite minutažu.