Ako vam je plan pojesti maline odmah nakon što ste ih kupili, ne morate se zamarati trikovima koji produžuju svježinu ovog voća, niti ih ostavljati u frižider jer će na sobnoj temperaturi imati najviše okusa i mirisa.

No, ako želite ostaviti maline za sutra najprije proberite sumnjive plodove, one koji su suviše mehki ili su se počeli kvariti, pa ih stavite u frižider.

Maline perite uvijek prije nego što ćete ih pojesti kako se ne bi prebrzo pokvarile.

Kako bi trajale i do nekoliko dana, stavite ih u posudu koju ćete pokriti vlažnim papirom, pa ostavite u frižider.

Maline možete prethodno namočiti u kupki sa sirćetom, baš kao i jagode. Ne brinite se, okus sirćeta neće se kasnije osjetiti.

Više od sedam dana maline će preživjeti jedino zamrznute.

Želite li ih sačuvati u zamrzivaču, najprije ih operite, osušite na papirnoj salveti i nakon što se osuše, stavite ih na pladanj u jednom sloju, pa prebacite u zamrzivač.

Nakon nekoliko sati izvadite ih, pa prebacite u posude za zamrzavanje.