Ako želite lijepu smeđu koricu na pečenju, meso prije pečenja obrišite papirnom salvetom kako bi uklonili dodatnu vlažnost. Ovo je samo jedan od trikova koji će vas pretvoriti u odličnog kuhara, a otkrivaju ih u svijetu slavni chefovi.

Pa, krenimo redom:

Namočite luk u hladnu vodu kako biste smanjili njegovu ljutinu. Ovaj trik iskoristite kada pripremate salatu ili neko drugo jelo koje zahtijeva svježe komadiće luka.

Uvijek podlijevajte temeljcem, a ne običnom vodom jer ćete tako unaprijediti okus svim jelima koje pripremate.

Dodajte prstohvat soli u bilo koju slasticu s čokoladom i tako naglasite okus ove tamne namirnice.

Želite li svoje kuhanje dovesti na novi, viši nivo, počnite se služiti sirćetom balsamicom. On se naročito dobro slaže sa jagodama, pečenim povrćem i rezancima. Ne samo da je ukusan, već je i zdrav.

Ako želite lijepu smeđu koricu na pečenju, meso prije pečenja obrišite papirnom salvetom kako bi uklonili dodatnu vlažnost.

Uvijek meso stavljajte na vruću tavu i uvijek osigurajte dovoljno mjesta za termičku obradu na vrućoj podlozi. Nemojte pretjerivati s količinom mesa u tavi.

Želite li da vam jaja na kajgani budu posebno mehka i slasna? Ubacite u njih nešto kukuruznog škroba koji ih sprečava da se previše ispeku.

Ako nemate vremena za polaganu termičku obradu mesa, svježe meso možete omekšati i uz pomoć malo sode bikarbone. Snažan okus sode u brzopoteznoj marinadi “kamuflirajte” sa malo limunovog soka.

Održavajte kuhinjske noževe na pravilan način, pa će i duže trajati, a jela će biti bolja. Nemojte ih previše namakati u vodi i perite ih ručno.

Uskladite temperaturu hrane koju služite s tanjirima na koje ih stavljate. Topla jela poslužite na tanjiru koje ste na pet minuta zagrijali u rerni na 200 stepeni Celzijusa, a deserte na tanjirima koje ste dvadesetak minuta držali u frižideru.