navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
AMUS i koronavirus

Trnčić: Pad prihoda od autorskih naknada od 15 posto, pomažemo najugroženijim autorima

Koronavirus je nanio veliku štetu muzičkoj sceni u Bosni i Hercegovini. Pjevači već skoro osam mjeseci nikako ne nastupaju, a o velikim koncertima neće se moći razmišljati još duže vremena. Sve to je negativno utjecalo na poslovanje Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS).

Objavljeno: 07.12.2020. u 21:16
get url
text

- Pandemija koronavirusa se negativno odrazila na poslovanje AMUS-a, između ostalog i zbog nemogućnosti održavanja koncerata i drugih muzičkih manifestacija zbog zabrane okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu, te je prihod od ugovora sa tim korisnicima znatno umanjen. Od mjeseca marta, od kada je zabrana na snazi, koncertnih ugovora skoro da i nije bilo. Prema trenutnim podacima sa kojima raspolažemo, pad prihoda u ovoj godini u odnosu na 2019. od autorskih naknada iznosi oko 15 posto - kaže za Faktor Lejla Trnčić, direktorica Stručne službe AMUS-a.

U ovim teškim vremenima i za autore, AMUS pokušava da im pruži dodatnu pomoć.

- Naši članovi bez obzira na pojavu pandemije imaju stalnu podršku kroz Fond za kulturne i socijalne namjene, a sve zahtjeve od autora, članova AMUS-a koji su socijalno ili zdravstveno ugroženi Upravni odbor nastoji odobriti u skladu sa Pravilnikom o Fondu za kulturne i socijalne namjene. U kontaktu smo sa našim najstarijim članicama i članovima AMUS-a koji su najugroženija rizična grupa, kao i sa svim drugim autorima za koje imamo saznanja da su socijalno ili zdravstveno ugroženi te kojima je pomoć najpotrebnija. Upravni odbor svojim kolegicama i kolegama, članovima AMUS-a nastoji u skladu sa Pravilnikom o Fondu za kulturne i socijalne namjene staviti na raspolaganje sredstva iz pomenutog Fonda – ističe Trnčić.

Ugostitelji iz cijele BiH uputili su apel vlastima da im pomognu u kojem, između ostalog, traže da im se ukine naplata naknada za AMUS, AIS i Fonograme.

- AMUS je zaprimio navedeni zahtjev. Međutim, ističemo da je AMUS i bez ovakvog ili sličnog zahtjeva postupao u skladu sa naredbama nadležnih organa FBiH, RS i Brčko Distrikta te ugostiteljima za periode zabrane rada privremeno obustavio fakturisanje naknada za korištenje autorskih muzičkih prava. O tome su svi ugostitelji sa kojima AMUS ima zaključen ugovor pravovremeno obaviješteni – podcrtava direktorica Stručne službe AMUS-a.