navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ramazanska priča

Turska nevjesta Mersiha Bayraktar za iftare servira bosanske pite, mantije i tufahije

Ova diplomirana arhitektica majka je dva dječaka, četverogodišnjeg Kerima Ensara i jednogodišnjeg Ali Erdogana koji je, kako kaže Mersiha, dobio ime po svom turskom dedi

Objavljeno: 29.05.2019. u 21:00
get url
text

Visočanka Mersiha Bayraktar već šest godina živi u Istanbulu. U Carigrad odvela ju je ljubav, tačnije udaja za Muhammeta Oktaya Bayraktara, Turčina koji je studirao u Bosni i Hercegovini, gdje je upoznao Mersihu.

- Upoznali smo se na predavanjima. Prvo je palo par pogleda, riječ po riječ, korak po korak i zakoračili smo u prilično dugu vezu. Nikada nisam mogla pomisliti da bih se udala u Tursku ili da bih ponovo mogla napustiti BiH nakon djetinjstva provedenog u Češkoj. No, ljubav, poštovanje i prijateljstvo koje sam ostvarila sa suprugom bilo je presudno da ipak napustim svoju veliku ljubav zvanu Bosna i Hercegovina – ističe Bayraktar.

Ova diplomirana arhitektica majka je dva dječaka, četverogodišnjeg Kerima Ensara i jednogodišnjeg Ali Erdogana, koji je, kako kaže Mersiha, dobio ime po svom turskom dedi.

Ramazani su joj kaže posebni i u Turskoj, kao što su bili i u Bosni.

- Mi imamo dosta sličnosti sa turskom kulturom, tako da se ni ramazan ne razlikuje mnogo. Uvijek kada dočekujem goste, pored klasičnih turskih recepata trudim se da unesem i bosanski duh, da li kroz unikatne mantije po receptu moje rahmetli majke Enise ili tufahiju koju najljepše spremi moja majka Hika ili bosanski lonac. Neizostavne su i naše pite koje su dobrodošle na svaku sofru – priča Mersiha za Faktor.

Kaže da se svaki iftar završi sa lijepom kahvom iz bosanske bakrene džezve.

- Dovimo i od dragog Boga tražimo da nam svaki pa i ovaj ramazan bude popraćen samo lijepim događajima, još ljepšim dovama, unutrašnjim smirajem, jer najljepši su iftari oni protkani ljubavlju – ističe.

Kako vole odlaziti na iftare, tako vole i da ugoste drage ljude, a na iftarima, u toplini njihovog doma, obavezni su članovi Mersihine i porodice njenog muža.

- Imamo dosta prijatelja koji su kao i mi "mini international family", sa suprugama Bosankama, pa se družimo uz iftarske sofre, redovno se obilazimo i sa dragim ljudima punimo se pozitivnom energijom – ističe sagovornica.

I njeno vjenčanje je bilo kao iz bajki, te je i sama, kako kaže, imala osjećaj da je u nekom filmu.

{$galerijaFotografija}

- Nisam uopće imala viziju o tome šta me čeka. Naši vjenčani kumovi bili su gospodin Recep Tayyip Erdoğan, današnji predsjednik Turske, te tadašnji predsjednik Turske Abdullah Gül i gospodin Kadir Topbas, tadašnji načelnik općine, Haşim Kılıç, presjednik ustavnog suda, a prisustvovala su i brojna značajna imena Turske, te nam je najvažnija bila sigurnost naših gostiju. Suprugova porodica zajedno sa mojom su se kao domaćini zaista potrudili da sve bude na jednom lijepom nivou, a meni je bilo najbitnije da na dan kada uplovim u bračne vode, to bude popraćeno dovom i Božijom milošću. Jer ipak brak je jedno zajedničko putovanje puno obostranih kompromisa i sa sobom nosi kako lijepe tako i manje lijepe trenutke u kojima je bitno ostati jedno drugome podrška -  kaže Mersiha.

Nedostaje joj Sarajevo, Visoko, Bosna i Hercegovina, ali ističe da život i u Stambolu na Bosforu može biti samo lijep i nikako drugačije.

- Prelijep je ovo grad sa još ljepšom kulturom, arhitekturom i ljudima punih posebne energije, ali ja sam dijete iz visočke mahale i niti jedna država ne može zamijeniti moju Bosnu. To je posebna spona, koja je u pjesmama opjevana. Kako bi i Kemal Monteno rekao: "Bilo gdje da krenem, o tebi sanjam, Sarajevo ljubavi moja". Ali zbog sličnosti kultura koje nam je Osmansko carstvo ostavilo u BiH, sve je puno lakše. A i prošlo je šest godina otkako sam tu i slobodno mogu reći da je Istanbul moj drugi dom – kazala je Bayraktar.

Mersiha Bayraktar
1 od 3
left-arrowright-arrow