Ubici Johna Lennona Marku Chapmanu 12. je put odbijen zahtjev za uvjetno puštanje, a po dostupnim informacijama u zatvoru će ostati barem još dvije godine.

Chapman (67) pucao je i ubio Johna Lennona na ulazu u njegov stan u New Yorku u decembru 1980. godine, piše CNN.

Lennon i Yoko Ono vraćali su se u zgradu na Upper West Sideu nakon snimanja. Lennon je potpisao autogram Chapmanu ranije tog istog dana.

Kako Billboard javlja, Mark Chapman se pojavio pred komisijom za uvjetni otpust krajem prošlog mjeseca, prema Državnom odjelu za kaznene zatvore i nadzor zajednice.

Službenici zatvora u New Yorku izjavili su 12. septembra da mu je ponovo odbijeno uvjetno puštanje na slobodu.

Chapman bi se sljedeći put trebao pojaviti pred komisijom za uvjetno puštanje u februaru 2024. godine. Ubica se neuspješno žalio u augustu 2020, a zatim je morao čekati još dvije godine prije nego što je stekao pravo na drugo saslušanje.

Transkripti Chapmanovog posljednjeg razgovora s odborom još nisu dostupni.

Međutim, na svom prethodnom ročištu opisao je svoje postupke kao "vrijedne prezira" i rekao da se "ne bi ništa žalio" ako bi ostao u zatvoru do kraja života.

U to je vrijeme Chapman objasnio da je ubistvom Lennona "tražio vlastitu slavu".

- Ubio sam ga jer je bio vrlo, vrlo, vrlo poznat i to je jedini razlog - rekao je.

Chapman trenutno služi kaznu od 20 godina do doživotne kazne u zatvoru Green Haven Correctional Facility, koji se nalazi sjeverno od New Yorka, nakon što je priznao krivicu za ubistvo drugog stepena.

Izvor: Faktor/CNN