Nema žene koja može odoljeti dugim, gustim i uvijenim trepavicama, pa je maskara neizostavan dio svakodnevne make-up rutine.

Čak i žene koje se ne šminkaju puno posjeduju barem jednu maskaru. Bez nje nema dobrog make-upa, bilo da se radi o dnevnoj ili večernjoj varijanti. Upotpunit će svaki look, no ako maskara ne odgovara vašim trepavicama možete izgledati jako neuredno.

Maskaru prvo nanesite na donje trepavice. Usprkos tome što se na prvu čini nebitnim kojim redoslijedom nanosimo maskaru, vizažisti savjetuju da uvijek počnemo s donjima. Tajna je u tome da ćemo tako izbjeći neželjene sitne tačkice na gornjim kapcima i spriječiti preslikavanje kad pogledamo prema dolje. Pri nanošenju maskare na donje trepavice gledajte ravno ispred sebe i nanosite je cik-cak potezima, a zatim pogledajte prema gore i nanesite je na gornje trepavice. Postupak ponavljajte sve dok ne postignete željenu debljinu.

Nemoj pretjerivati sa slojevima. Nanošenjem puno slojeva teško ćete izbjeći grudice, koje ne izgledaju privlačno i stvaraju potpuni nered. Osim toga, vaše će se trepavice slijepiti i poslije ćete ih teško razdvojiti. Kako bi to izbjegla, nanesite najviše tri sloja maskare i preskočite popravljanje tokom dana.