Jednostavni su za napraviti, a odlično idu uz toplo mlijeko ili čaj. Od ove smjese možete dobiti oko 30 keksića koji su izvana hrskavi, a iznutra fino mekani. Mogu stajati danima u staklenki

Sastojci:

150 g slanog maslaca, omekšanog
80 g muscovado šećera
80 g šećera
2 kašike ekstrakta vanilije
veliko jaje
225 g brašna
1/2 kašike sode bikarbone
1/4 kašike soli
200 g čokolade, u komadićima

Postupak:

Zagrijte peć na 180 stepeni i obložite dva protvana papirom za pečenje.

U posudu stavite maslac, muscovado šećer i klasični šećer pa to miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Potom u to umutite i jaje te ekstrakt vanilije.

U drugoj posudi promiješajte brašno, soda bikarbonu i sol pa u to ubacite komadiće čokolade. Spojite te dvije smjese i dobro promiješajte.

Nakon toga kašikom odvajajte dio po dio smjese i slažite na protvane, tako da bude razmak između svakog. Od ove količine sastojaka trebali biste dobiti oko 30 keksića.

Pecite ih osam do deset minuta, odnosno dok po rubovima ne dobiju svjetlosmeđu boju, a kad ih pritisnete u sredini, i dalje su mekani, prenosi bbcgoodfood.com.