navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Proljetne poslastice

Volite Pavlovu s jagodama, ovaj recept će vas oduševiti

Potrebni sastojci za beze kore: pet velikih bjelanjaka, 250 g šećera, jedna kašičica soka od limuna, jedna kašičica kukuruznog škroba.

Objavljeno: 16.05.2023. u 20:50
get url
text

Preljev od jagoda: 300-400 narezanih jagoda, dvije kašike šećera, jedna mahuna tonka začina (sjeme jedna kašičica kukuruznog škroba).

Krema: 300 g slatkog vrhnja, jedan vanilin šećer plus svježe jagode za ukras.

Postupak pripreme:

Za početak pripremite beze kore. Bjelanjke pjenasto miksajte te im postepeno dodajte šećer. Temeljito miksajte dok ne dobijete glatku, sjajnu smjesu te dok se šećer potpuno ne rastopi.

Da biste to provjerili, stavite malo smjese između dva prsta; šećer se ne smije osjetiti. Smjesi potom dodajte sok od limuna i škrob te još jednom sve kratko promiksajte.

Zagrijte rernu na 120 ili 100 stepeni Celzijusa s ventilacijom. Protvan obložite papirom za pečenje te na sredini nacrtajte krug promjera oko 20 centimetara.

Unutar tog kruga rasporedite smjesu za beze kore te špatulom formirajte Pavlovu od dna prema gore. Na sredini je zagladite i napravite malu udubinu za punjenje.

Bjelanjke sušite u rerni sat i 30 minuta. Kad je kora gotova, ostavite je u ugašenoj rerni da se ohladi.

U međuvremenu pripremite preljev od jagoda. Narezane jagode stavite u lonac, dodajte im šećer i naribanu tonku te kuhajte dok ne puste sok i omekšaju. Potom ih izmiksajte štapnim mikserom, dodajte škrob koji ste pomiješali s malo vode i prokuhajte do vrenja. Preljev ostavite da se ohladi.

Kad su se beze kore i preljev ohladili, pripremite kremu. Umutite slatko vrhnje s vanilin šećerom u šlag. U udubljenje Pavlove rasporedite kremu, prelijte je preljevom od jagoda i na vrh složite svježe jagode.

 

Jeste li znali: Začin tonka je zapravo sjeme drveta Dipteryx odorata koje se nalazi u prašumama Južne Amerike i to je košpica unutar ploda. Njegovo ime preuzeto je iz galibi jezika kojim se koriste domoroci francuske Gvajane i znači mahuna.
Najsličniji opis njegovog okusa je kao da u isto vrijeme možete osjetiti vaniliju, karanfilić, cimet, badem i šafran, a zbog toga se koristi u raznim vrstama jela, od onih ribljih, pa sve do slatkih delicija.