Naida Starogorčić živi na Vratniku, udata je i majka je dvoje djece, pripreme za Bajram privodi kraju, a na bajramsko jutro pripremat će paklamu.

Kaže da joj je o tradiciji da se paklama kupuje za Bajram pričao svekar, te da je imala želju da nauči i sama da je kuha.

- Sin i muž su obavezno nakon bajram-namaza kući donosili paklamu za bajramski ručak, pa sam i ja poželjela da je sama pravim – priča Naida za Faktor.

Ističe da svaki Bajram napravi po dvije paklame.

- Ne znam zašto je takvog oblika, podsjeća na kapicu, a vrh paklame dajemo djeci. Svekar mi je pričao da se nekada za bajram pravio paprenjak, ali da su ga kupovali samo imućniji ljudi jer se pravio od pravog putera, te da se nosio na babine, za Bajram, i da se davao djeci da jedu. Posipao se ćurokotom ili se stavljala kocka šećera na vrh da se ispeče. Ove godine ću ga pokušati napraviti – kaže Naida.

Kaže da tijesto potkuha ujutro kada muški dio porodice ode na bajram-namaz.

- Tijesto prekuham tri puta, nekako mi bude ukusnija, punija. Pečem je kad još malo odstoji na toplom mjestu. Obavezno se posipa ćurokotom koji da poseban miris i tom pecivu, ali i kući u kojoj se pravi. Kada muž i sin dođu iz džamije, malo doručkuju, te se odmore do ručka, a za ručak serviramo paklamu – kaže Starogorčić.

Naida dosta drži do tradicije pa i na bajramskoj sofri budu samo tradicionalna jela.

- Bamja i pita su obavezne, i uz njih slatko meso. Meso se pravi sa suhim šljivama koje se pune orasima ili rižom, a koristi se janjetina. To se krčka od jutra, najbolje na šporetu na drva. Te ako nam je ostalo od prošle godine, serviramo i sok od ruže, koji pravimo svake godine – pojašnjava.

Naida kaže da koristi pečeni šećer, koji je također dio tradicije.

- Radim to kao što se nekada radilo. Šećer se rastopi sa mlijekom, karamelizira se i dodaju se ili orasi, čokolade, potrebno je dobro izmiješati, i odvoji se dio vremena dok se pripremi, ali vrijedi zbog ukusa koji ima – priča Naida.

Kaže da je veoma važno očuvati tradiciju kojoj trebamo biti ponosni.

- Mi imamo toliko lijepih običaja, recepata, i sve to trebamo sačuvati od zaborava. Ja sam dosta naučila od svojih roditelja, pa zatim od svekra i svekrve. Sjećam se da se na tevhidima nekada dijelila halva u lepini. I danas se sjećam tog okusa. Ja je sada pravim kada je neki mubarek – kazala je sagovornica.

Naida na bajramsko jutro obavezno pije kahvu sa svekrvom.

- Moja svekrva za Bajram pravi baklavu sa tiritom i orasima, a ja nisam ljubitelj oraha pa za mene maksuz napravi suhe ružice sa pekmezom. A ja pravim kolače, pa bude ili neki ukusni kolač ili torta – navodi.

Kaže da joj je veoma važno da njena djeca zavole svoju tradiciju, običaje, te da na njih prenosi sve što zna i radi.

- Za ramazan mi pomažu oko iftara, S obzirom na to da nam se sa prozora vidi top, djeca trče pred iftar da vide kada pukne. Obavezno dedi čestitaju Bajram i poljube ruku i dobiju bajram-banku. I ja to isto činim, iz poštovanja – zaključuje Naida.

Ovo je njen recept za paklamu:

500 grama brašna-tip 400
Oko 300 mililitara tečnosti (mlako mlijeko/kisela voda pola-pola)
Pola kesice svježe germe
Kašikica šećera
Kašikica soli
Tri fildžana ulja
Kašikica jabukovog sirćeta
Bjelance
Malo putera
Susam
Ćurokot

Germu, kašikicu šečera i kašikicu brašna sa malo mlakog mlijeka zaliti pa ostaviti da nadođe.

U brašno dodati so, ulje, sirće, nadošlu germu pa zakuhati sa kombinacijom mlijeka/kisela voda.

Kad zakuhate, malo nauljite i pokrijte prozirnom folijom.

Način pripreme

Ostaviti pola sata na toplo da nadođe, pa zatim prekuhati. Prekuhajte tri puta.

Četvrti put oblikujete tako što otkinete malo tijesta i lagano oblikujete lopticu. Nemojte nakuhavati jer tako izbacujete zrak koji je potreban tokom pečenja. Ostalo oblikujte u loptu također lagano bez ispuhivanja zraka. Na vrh stavite lopticu. Premazite bjelancetom pa pospite ćurokotom i susamom. Pokrijte opet folijom i ostavite na toplom oko 20 minuta.

Rernu zagrijte dok paklama miruje na toplom mjestu. U zagrijanu rernu stavite tepsiju i pecite na 200 stepeni oko pola sata.

Kad je gotova, premažite sa malo putera.