Ne znate šta biste pripremili za današnji iftar!? Evo nekoliko prijedloga: 

Topa

Potrebni sastojci:  2 jaja, 4 kašike mladog sira, 100 g travničkog sira, 2 kašike punomasnog milerama, 2 kašike maslaca, 50 g rendanog žutog sira po želji.

Postupak pripreme:

U tavi otopite maslac, pa dodajte mladi sir, mileram i namrvljeni travnički sir.

Dodajte umućena jaja i miješajte na laganoj vatri dok se smjesa ne počne zgušnjavati.

Ako želite na kraju dodajte nairendanog žutog sira i sevirajte.

Turli tava

Turli tava je vrsta turskog đuveča, a zbog raznovrsnosti namirnica, koje se koriste u pripremi i ukusa, jelo je cijenjeno kao iznimni specijalitet.

Potrebni sastojci: 800 g teleće krhtine, 1 plavi patlidžan, 2 krompira, 3 mrkve, 1 tikvica, 2 zelene paprike, 150 g buranije, 2 paradajza, 2 glavice luka, šaka bamije, 1 kašika mljevene crvene paprike, nekoliko lovorovih listova, 2 kašike mješavine začina, 4 česna bijelog luka, pola kašike sirćeta, ulje, so, mljeveni crni biber.

Postupak pripreme:

U dubljoj šerpi sa zagrijanim uljem pržite meso isjeckano na komade. Dodajte sitno sjeckani luk. Kada meso porumeni, dodajte i mrkvu izrezanu na kolutiće.

Kada mrkva omekša, dodajte isjeckanu papriku, buranije, bamiju i tikvice.

U smjesu potom dodajte i na kocke isjeckani plavi patlidžan, lovorov list, isjeckani krompir i po potrebi još ulja.

Dodajte paradajz, mešavinu začina i mljevenu crvenu papriku. Posolite, pobiberite, nalijte oko 300 ml vode, poklopite i ostaviti da se jelo kuha na tihoj vatri još 15-tak minuta.

Potom šerpu sklonite sa ringle i kutlačom sadržaj presipajte u zemljanu posudu ako je imate. Povrće prilikom presipanja pritiskajte kutlačom da bude prekriveno tečnošću, pa pecite u rerni još sat na 200 stepeni.

Ako nemate zemljanu posudu, turli tavu do kraja dinstajte u šerpi na ringli šporeta.

 Sutlija

Potrebni sastojci: 1,5 l mlijeka, šolja od 2,5 dcl riže, aroma vanilije ili tri kesice vanilija šećera, 10 kašika šećera, cimet.

Postupak pripreme:

Sipajte malo vode u šerpu samo da prekrije dno, da ne bi mlijeko zagorilo, a potom i mlijeko, pa stavite na ringlu i na umjerenoj temperature kuhajte da prokuha.  

U međuvremenu rižu operate pod mlazom hladne vode i ocijedite.

Prokuhano mlijeko sklonite s ringle, dodajte mu rižu, promiješajte i vratite ponovo na ringlu.

Sutliju kuvajte na umjerenoj temperaturi 20-ak minuta uz povremeno miješanje.

Kada je riža skuhana dodajte šećer, aromu vanilije ili vanilija šećer (ako dodajete vanilija šećer smanjite količinu šećera za dvije kašike), pa miješajte da se šećer otopi. Sutliju potom sklonite sa ringle.

Prohlađenu sutliju sipajte u zdjelice, pospite cimetom i poslužite na kraju iftara.

Osvježavajuća limunada začinjena medom i listićima nane

Za dvije čaše trebat će vam: 3 limuna, 10-ak listića nane, 1-2 kašike meda, 10-tak kockica leda, 200 ml vode (150 hladne i 50 tople).

Postupak pripreme:

Limune dobro izrolajte po kuhinjskoj površini dlanovima da omekšaju i puste sokove. Zatim ih iscijedite pomoću električne cjediljke ili ručno.

U bokalu ili velikoj čaši u malo tople vode otopite med, a zatim dodajte limunov sok, ostatak vode, listiće nane, kockice leda i poslužite.

Nanu je dobro uz pomoć slamke ili kašičice malo "izgnječiti" kako bi pustila aromu.

Izvor: Faktor