Za osam dana, 12. augusta, projekcijom filma "Trougao tuge" Rubena Ostlunda počinje 28. izdanje Sarajevo Film Festivala koji ove godine donosi više od 230 filmova u 19 različitih programa.                               

- Ove godine, imat ćemo i predfestivalsku projekciju 11. augusta na otvorenom kinu Coca-Cola. U pitanju je projekcija radne verzije filma Jasmile Žbanić o Emeriku Blumu. Svi su dobrodošli sa pozivom, a posebno oni koji maju arhivske materijale da pomognu u realizaciji projekta. Naš program koji privlači najveći broj publike Je Open Air, a ove godine imat će i dodatna kina - prekoputa Vijećnice, kino u centru "Safet Zajko", kino između muzeja, pa sve do Ilidže. Festival se prostire na skoro 15 kilometara. Od Baščaršije do Ilidže - istakao je na press konferenciji direktor Festivala Jovan Marjanović. 

Pozvao je publiku da iskoristi online kupovinu karata koja je već u toku, te naglasio da se 8. augusta otvara glavni box office.

- Karata ima i pozivam sve da na vrijeme osiguraju svoje. Filmovi za koje bude postojalo veliko interesovanje, priredit ćemo i dodatne projekcije - poručio je Marjanović. 

Predsjednik Turističke zajendice Kantona Sarajevo, Kenan Magoda, ustvrdio je da je Sarajevo Film Festival vrhunac ljetne turističke sezone u glavnom gradu naše zemlje.

- SFF je postao istinski simbol našeg grada. Za vrijeme festivalskih dana već sada imamo over booking i prema podacima imat ćemo bolju sezonu nego 2019. Velika zahvala pripada SFF-u koji je veliki generator privrede - istakao je Magoda. 

Kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić kazao je da se zahvaljujući SFF-u Sarajevo pozicionira na mapi najpoželjnijih destinacija u Evropi. 

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić podsjetio je da za SFF izdvajaju 25.000 KM, ali da će nastojati da uvećaju taj iznos. Također, naglasio je da će program Festival u Centru biti održan drugu godinu zaredom, a za njega su izdvojili 50.000 KM. 

- Imat ćemo zanimljiv sadržaj i zamolio bih sugrađane koji žive tu u Radićevoj da imaju razumijevanja ovih osam festivalskih dana jer se mi moramo navikavati da je Sarajevo festivalski grad. Dajte malo da se strpimo, ogromne su prednosti. Želimo da Radićeva u budućnosti postane mjesto okupljanja umjetnika, mladih ljudi - kazao je Mandić.

Pozvao je i svoje kolege iz svijeta politike da se tokom festivala "ne optužuju međusobno za bilo šta".

- Za sve to će biti vremena, idu kampanje. Neka ovo budu dani ljubavi i prijateljstva - dodao je Mandić.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival zatvorit će premijera filma "Praznik rada" reditelja Pjera Žalice. Osim nagrada za najbolje filmske autore i ostvarenja, bit će dodijeljeno i pet Počasnih Srca Sarajeva. 

Izvor: Faktor